Hogyan végzitek a heti részleges vízcserét az akváriumba?
Tippeket, tanácsokat szeretnék kérni, hogy ti hogyan végzitek el ezt a feladatot. Hogyan teszitek alkalmassá a csapvizet, hogy minden megegyezzen az akváriumban lévő vízzel?
Köszönöm előre is a segítséget! :)
A menete annyi, hogy előző este bekészítem a kívánt mennyiséget a vödrökbe. Nem kell semmilyen vegyszer, a klór magától elillan. Én nem fűtöm az akváriumot, tehát a hőfokkal sem kell vacakolni. Egy másik vödörbe leszívom a vizet, közben aljzatporszívózok. A porszívó egy sima cső, a végén egy fél literes flakon, aminek le van vágva az alja. Így csak a koszt szippantja fel, az aljzatot nem. Mondjuk én heti kétszer cserélek kisebb mennyiséget és aljzatot is ritkán poszívózok, mert jó a szűrésem. Ezt majd kitapasztalod, látod mennyi a kosz.
Ilyenkor a növényeket is megnyírom, illetve a szobai virágaimat is meglocsolom :)
Dióhéjban ennyi.
Vödrökbe csapvizet rakok félre 1-2 napra.
A zuhanyzó csapjára van kötve egy ozmo szűrő, így az ozmo víz egy 30 literes hordóba folyik.
Ezek ott állnak a zuhanyzóba, mi meg a kádba fürdünk.
Nem pont hetente cserélem, hanem csak ránézésre, attól függően, melyik akvárium milyen ütemben algásodik.
A lakást fűtöm 24-25 fokra, de az akváriumokba nincs fűtő, így a félrerakott víz is ugyanolyan.
Sok különböző akváriumba, mindbe más a keverési arány:
- A lágyvizes garnéláknak fele csapvíz+fele ozmo.
- A törperazbóráknak 3/4 csapvíz + 1/4 ozmo.
- A tengeri akváriumomba ozmo+só 1,023 fajsúly.
- A brakkvizbe csapvíz + tengervíz 1,010 fajsúly.
és van olyan akváriumunk is, amibe csak csapvíz van.
A hőfokbeli különbség szertintem akkor lenne vészes, ha bettát tartanál 26 fokon és a szobádban lenne csak 20.
De akkor forralhatsz egy pohár vizet (mikróba) és beöntöd a vödörbe, ennyi. Kézzel is meg lehet állapítani hogy mennyire tér el a két víz hőfoka egymástól, vagy hőmérőzgetni is lehet, de szerintem fölösleges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!