Bolond a kutyám! Megoldás van?
Kb. fél éve hoztuk el németjuhász keverék szuka kutyámat egy menhelyről.Nagyon kedves és aranyos kutyus minden rendben van vele,csak nem lehet tőle közlekedni,ugyanis állandóan felugrál mindenkire.
A másik baj vele,hogy imás megszökni.
Segítsetek,hogy le lehessen szoktatni őt ezekről.
Már bocsi, de mi az, hogy bolond a kutyád???
Ti vagytok béna nevelők.
Lusta vagyok már ahhoz, hogy oldalas ingyen-tanfolyamokat tartsak itt, tessék elmenni kutyasuliba, vagy olvasni Jan Fennell könyveit és a Kutyakiképzők kézikönyvét.
A kulcsszavak esetetekben:
- falkavezérség
- szellemi és fizikai lefárasztás.
1.válaszadó
Bocs,már nem azért,de én akit nem ismerek azt nem bénázom le.És már egy csomó mindent kipróbáltam Jan Fennell-től is,de valahogy nem akarja abbahagyni.A bolond szót pedig ne vedd szó szerint,viccnek értettem. :/
És ha ott élnél ahol én (kint a semmi közepén,kocsi nélkül) sztem te se vinnéd iskolába (60 km-re van a legközelebbi város)
2.válaszadó
Már ivartalanítva van,de még nagyon fiatal.A kerítés már megvan erősítve(2 méteres vas kerítés)és átugrik felette :Đ azt is kipróbáltam,hogy picit rácsapok az orrára,de játéknak veszi és mégjobban ugrál -.-
akkor még nem próbáltál ki MINDENT.
na.
mondd el, mit csinálsz, ha felugrál rád?
mennyit sétáltatod?
egyéb foglalkozás a kutyával?
ha kiszökik, hívásra visszajön, vagy elmegy csatangolni?
Nemrég azt halottam,hogy ne foglalkozzak a kutyával és forduljak el tőle vagy ha már rám ugrott akkor szépen tegyem le,de továbbra se vegyek róla tudomást és így majd szépen elgondolkozik a dolgon.
Szeretnék vele normálisan sétálni és ezt naponta meg is próbálom de rögtön elkezd rohanni és hiába próbálom visszatartani elránt.Két napja mikor elvittem utoljára egyszer csak azt vettem észre,hogy kezd elszakadni a póráz és pont hazaértem vele.Szóval most új póráz kéne.
Naponta játszok vele,szoktam neki venni játékokat is,el is van velük.Kb. 1-2 órát játszok vele,ahogy épp az időm engedi.
Ha kiszökik egyáltalán nem hallgat a nevére és egyáltalán nem érdeklem.Ilyenkor mindig versenyt futunk és megpróbál elkerülni.
ácsi.
most olvastam végig az első válaszod.
rácsapsz az orrára, ha ugrál, (és játéknak veszi) - na ezt ne.
Ha rád ugrál, ne vegyél tudomást róla, fordíts hátat neki, amíg le nem nyugszik.
ez a felugrálás is következménye annak, hogy ő önmagát volt kénytelen kinevezni falkavezérré.
mellesleg ha fizikailag büntetsz (de ezt csak nagyon indokolt esetben tedd, ne rácsapj egy testrészére, hanem szorítsd meg a felső pofáját úgy, hogy az ujjaid az ínyén legyenek és a szemébe nézve morogd meg.
akkor engedd el, ha nyüszög és próbálja kiszabadítani magát.
de sose ez legyen az első reakció, először NEM (határozott legyen a hang, de ne üvölts), utána a morgás, és csak utána a szorítás.
Na a kajába beleevést stb el tudod olvasni könyvekből is.
teszteld, hogy ha kaja közben belenyúlkálsz a táljába, megmorog-e.
ha igen, az gáz.
pórázfegyelem tükörsuli módra.
mindenféle kiképzésnél a kiképző kifejezett kérése nélkül tilos a fojtó.
normális nyakörvön gyakoroltok (és normál pórázzal, nem flexivel), és a pórázfegyelmet kivéve SOHA nem alkalmazol erőszakot.
Indulj el egy irányba a pórázon lévő kutyáddal úgy, hogy a póráz végét a hátad mögött tartva fogd.
ha a kutya 1 centivel is megelőzi a lábadat, azonnal, szó nélkül fordulj meg.
Nem kell, hogy extrán ráránts, csak ahogy a fordulás lendülete adja.
fontos, hogy ne akkor fordulj, amikor már fél fejjel előtted van.
Amint újra előtted akar menni, azonnal megfordulsz.
Ez egy türelemjáték, és nem is 1 nap alatt esik le általában a kutyáknak, van, akivel 1 hétig minden nap edzeni kell, de a végeredmény magáért beszél.
(mellesleg ez a módszer a falkavezéri szerepedet is erősíti - sőt, tulajdonképpen emiatt fogja elfogadni a kutya, hogy csakis te diktálod az irányt.)
ennél a gyakorlatnál ne alkalmazz dicséretet és/vagy jutalomfalatot.
a jutalom maga a haladás.
ha játékot és a sétát mindig te kezdeményezd és te is hagyd abba.
érdemes klikkeres feladatokkal lefárasztani, ezt élvezni szokták - pláne ha NJ vér is csörgedezik az ereiben.
(erről komplett könyveket olvashatsz.)
más problémák is vannak?
nagyon köszi a tippeket.Kipróbálóm mindet.
Szökés ellen tudsz valamit?
na most meg olvastam a következő írásod.
hát ez katasztrófa.
mennyi idős vagy?
kb. hány kiló?
a kutya mekkora?
agresszív is szokott lenni?
pl. játéknál el tudod venni a labdáját meg ilyenek?
na ezért mondtam, hogy kutyasuli, mert ha a kutyát ennyire nem tudod kézben tartani, és megpróbálsz belenyúlni a táljába az is lehet, hogy arcon harap - nem látom a kutyát, nem tudok következtetni a lépéseire...
ez így majdhogynem életveszély.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!