Kuvasz dominancia-e? Mi a teendő ilyen esetben?
Kicsit következetesebbnek kellene lenned, mint amilyen most vagy, ha a négy hónapos kutya megkap...
Illetve a dolog lényege nem az, hogy elvesszük a kutyától a kaját, mert abból semmit nem tanul. Ő kell, hogy átengedje neked. Jó gyakorlat pl, hogy rálépsz a táljára és addig vársz, míg odébb nem megy. Olyankor megdicséred.
De ez csak egy probléma a sok közül, szóval a legjobb lenne, ha vagy nagyon keményen utána olvasnál, videóznál a témának, vagy kiképző segítségét kérnéd.
Kicsit későn kezded, de nem túl későn szerencsére. Amióta hozzád került, azóta kellett volna vele tisztázni, hogy a kaja a TIED, csak adsz neki belőle, ha épp jó fej vagy.
Nekem is kuvaszom van, és ha jól emlékszem, 2 nappal azután, hogy elhoztam, ugyanígy bepróbálkozott. Kapott egy tockost, elvettem tőle a kajáját és látványosan "beleettem", majd félretettem és csak órák múlva kapta meg újra. Most a velős csontot is nekem adja, ha kérem.
Szerintem is keress fel egy tapasztalt kiképzőt, mert sajnos ez olyan dolog, amit rosszul is lehet csinálni, és egy kajaféltő kuvasz kan azért nem tréfa.
Esetleg annyit tehetsz, hogy látványosan kiadagolod a kaját a kutya szokásos táljába, és amikor már csillogó szemekkel várja, hogy megkapja, akkor szép komótosan elkezdesz "enni" belőle (elég, ha úgy teszel, de én háztartási kekszet szoktam ropogtatni nagy élvezettel). A kutya valószínűleg háborogni fog, de te fordulj el, ne is nézz rá, csak egyél jó sokáig és jó látványosan. Amikor "jóllaktál", akkor tedd le a földre a tálat, de amikor rárohanna, állj be elé és felháborodottan zavard el tőle, mutatva, hogy attól, hogy a földön van, az még a tied. Ne érj hozzá fizikailag a kutyához, csak a testtartásoddal sugalld neki, hogy ha közelebb jön, halál fia. Még 1-2 falatot ehetsz a kajából, aztán a maradékot megkaphatja a "tied" vagy hasonló vezényszóval.
Azt is megteheted, hogy kézből eteted egy darabig, sőt (bár ez is szakértő felügyeletet igényelne) csak akkor adsz neki, ha megdolgozik érte, kvázi jutalomfalatként.
Szóval kiképző.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!