Kullancs eltávolítása után mi a teendő?
A kullancsot már döglött állapotában szedted ki ugye? Amíg él, addig bennszakadhat a feje, és nagy bajt tud okozni. Olyan esetben a leggyorsabb bemenni fertőzőre.
Nekem egyszer kellett bemennem a fertőzőre, mert 2 nap után is piros volt a csípés körül a bőr egy kis foltban. Ott azt mondták, hogy érdemes 2 hétig figyelnem, mert addig még lehet következménye a csípésnek.
Itt vannak a hasznos tanácsok, éppen most olvastam:
teendő, amit nem mulassz el
Ha körültekintően jársz el a kullancs eltávolításakor, a fenti betegségeken túl több más bakteriális fertőzést is megelőzhetsz. A szakemberek a következőket javasolják
Szerezz be a legközelebbi patikában egy kullancseltávolító csipeszt vagy kanalat.
• Az eszközzel megfogva, az óramutató járásával ellentétes irányban forgatva és óvatosan kifelé húzva vedd ki az élősdit. Nem baj, ha a feje beszakad a bőrbe, mert a fertőzést a potroha tartalmával közvetíti.
• Fertőtlenítsd a sebet.
• A vérszívót minden esetben érdemes ellenőrzésre beküldeni a patikákban található kullancsbeküldő készletek révén, a Lyme-kór ugyanis gyógyítható, ha a kezelést időben megkezdik, de egyéb fertőzés esetén is gyorsabb felépülésre számíthattok.
Az eltávolított kullancsot akkor is érdemes bevizsgáltatni, ha a csípést követően semmilyen tünetet nem észlelünk, ugyanis a csípés körül megjelenő kokárda formájú piros folt kevesebb mint az esetek felében jelenik meg - nyilatkozta Kónya Márton, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum biológusa.
Köszönöm szépen a válaszokat!
Egyébként élve tudtam kivenni a kullancs eltávolító csipesszel, úgy tűnik, nem szakadt bele semmije, sőt azóta is mászkál az üvegben, amibe bezártam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!