Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » A prebiotikum mire való?

A prebiotikum mire való?

Figyelt kérdés
2009. jan. 11. 19:09
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Azokat az élelmiszereket, amelyek az emberi szervezetbe jutva a bélrendszer mikrokörnyezetének megváltoztatásával az ember egészségére kedvező hatást gyakorolnak, funkcionális élelmiszereknek nevezik. A funkcionális élelmiszerek a probiotikus, prebiotikus és szinbiotikus élelmiszerek.



A prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyekre a gyomor-bélrendszer felső szakaszában található emésztőenzimek nem hatnak, és változatlan formában jutnak el a vastagbélig, ahol serkentik a bél mikroflórájában található kedvező hatású mikroorganizmusok szaporodását. Az élelmiszerekben leggyakrabban előforduló prebiotikumok az oligoszacharidok, például a fructo-oligoszacharidok, galacto-oligoszacharidok, vagy a laktulóz. Számos élelmiszerfajtában, tejtartalmú élelmiszerekben, tésztafélékben, húsárukban megtalálhatók.

2009. jan. 11. 19:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:

hűűűű egy kicsit hosszú, de :) remélem hasznos



Prebiotikumok


A legújabb ismeretek szerint az anyatejben több mint 130 laktózból származtatható oligoszacharid található szignifikáns mennyiségben. A tehéntej ezeket csak nyomokban tartalmazza. Az anyatejben található oligoszacharidák egy része prebiotikumnak tekinthető. A prebiotikumok közül a legfontosabb az inulin és ennek derivátumai. A legtöbbet tanulmányozott oligoszacharidák a fructo-oligoszacharida, a galacto-oligoszacharida és a lactulóz. A prebiotikumnak tekinthető oligoszacharidokat nem hidrolizálják a pancreas emésztőenzimei és a vékonybél kefeszegélyében lévő enzimek. Az anyatejben lévő oligoszacharidok mint oldott rost frakció a vastagbélbe eljutva a baktériumok anyagcseréje számára szubsztrátként szolgálnak.


A prebiotikumok élettani hatása egyrészt, hogy kompetició útján megakadályozzák a pathogén baktériumok megtapadását a bél epitheliumán, másrészt a pathogén baktériumokra nézve káros anyagok képződését segítik elő. A prebiotikumok fokozzák a probiotikumok termelődését és kolonizációját. Oligoszacharidok jelenlétében a béltartalom Bifidobaktérium tartalma nő, a pathogén baktériumok száma csökken. A Bifidobaktériumok és a Lactobacillusok a neonatalis immurendszerre hatva segítik az orális tolerancia kialakulásában szerepet játszó Th1 limfocitáknak az elszaporodását a Th2 limfocitákkal szemben. Az immunrendszerre gyakorolt hatáshoz a Th3 sejtek által termelt TGF- és IL-10 citokinek is hozzájárulnak. A bél kedvező kolonizációja fokozza a mucosális védelmében fontos szerepet játszó szekretoros IgA termelődését is. A prebiotikumok elősegítik a colon epithel sejtjei számára energiaforrásként szolgáló rövid szénláncú zsírsavak termelődését, és ezzel a bél immunológiai éréséhez hozzájárulnak.


Az anyatejben lévő oligoszacharidok cukor komponensei hasonlóak a légutak, a bél, a húgyutak nyálkahártyáján található szénhidrát tartalmú glycoprotein, glycolipid receptorokhoz. Mivel egyes pathogén baktériumok ezekhez a receptorokhoz a cukor komponens révén kötődnek, az oligoszacharidok megkötik ezeket a kórokozókat még mielőtt a nyálkahártyához kapcsolódnának. Az anyatej oligoszacharida tartalma magyarázhatja más tényezők szerepe mellett, hogy az anyatejjel táplált csecsemők között kevesebb az infekciózus betegség10.


A várható kedvező hatások miatt az utóbbi években nagy jelentőséget kapott a prebiotikum koncepció, melynek alapja, hogy az anyatejjel, illetve a tápszerrel vagy táplálékkal elfogyasztott prebiotikumok (oligoszacharidok) képesek a bélben természetes módon jelenlevő Bifidobaktériumok és Lactobacillusok elszaporodását és kolonizációját elősegíteni. Ezek alapján feltételezhető, hogy az anyatejben lévő oligoszacharidák fontos szerepet töltenek be a szoptatott csecsemők esetében az infekciózus és atópiás betegségek megelőzésében11. Feltételezhető, hogy ha a tápszereket prebiotikummal dúsítják, az anyatejhez hasonló kedvező hatás érhető el.


A prebiotikus hatású oligoszacharidok természetes módon a hagymában, fokhagymában, articsókában, cikóriában, babban, borsóban találhatók meg. Ezekből a természetes anyagokból ipari úton tisztított formában előállíthatók a prebiotikumok. A prebiotikumok felsorolását tartalmazza a 2. táblázat.


2. táblázat

A prebiotikumok kémiai összetétele és jellemzői


Fructo oligoszacharid 95% oligoszacharid fructan, pf: 2-8

Inulin 99% oligoszacharid fructan, pf:10-12

Pridextrin glukóz tartalmú komplex keverék

Galacto-oligoszacharid oligogalactose (85%)

Szója oligoszacharid sztachióz és raffinóz, pf:3-4

Xylo-oligoszacharid 70% xylóz, pf:2-4

Isomalto-oligoszacharid glukóz oligomer keverék

Lactulóz galaktóz és fruktóz


pf: a polimerizáció foka; hány darab szénhidrát alkotja a láncot


A prebiotikumok élettani hatásai csak az utóbbi években váltak ismertté, így kevés ezzel kapcsolatos klinikai tanulmány áll rendelkezésre. Állatkísérletes vizsgálatok adatai szerint hasmenés esetében probiotikumot (Bifidobaktériumot) és prebiotikumot (galacto-oligoszacharid) együttesen adva sikeresen lehetett leküzdeni antibiotikum rezisztens fertőzéseket. A prebiotikumok alkalmazásával kapcsolatosan kedvező hatásról számoltak be utazók hasmenése esetében. Kettős-vak placebo kontrollált vizsgálat történt olyan utazók között, akik nem megfelelő higiéniás viszonyok közé, fejlődő országba utaztak. Az ilyen országokba utazók között beavatkozás nélkül általában 30%-50%-ában alakul ki hasmenés. A prebiotikumot kapók között csak 11%-ban, a placebot szedő kontroll csoportban 20%-ban alakult ki hasmenés. A prebiotikumot szedő utazóknak kevesebb volt a hasi panasza és a közérzetük is jobb volt.


A prebiotikumoknak a zsíranyagcserére gyakorolt hatására vonatkozó kontrollált vizsgálatok szerint, a prebiotikumok hatékonyak a cardiovasculáris betegségek prevenciójában. A prebiotikum szedése csökkentette (szupplementáció alatti időszakban) a VLDL koleszterin és a triglicerid szintet.


A tumorok kialakulásának megelőzésében a táplálkozástudomány már korábban jelentőséget tulajdonított a rostokban dús táplálkozásnak. Állatkísérletek alátámasztották ezt a feltételezést, amikor Bifidusbaktérium és fructo-oligoszacharida adásával patkányban megakadályozható volt az emlő- és májtumor kialakulása.


A prebiotikumoknak kedvező hatást tulajdonítanak az oszteoporózis megelőzésében, mivel az oligoszacharidák fokozzák a kalcium biohasznosulását és a bélből történő abszorpcióját. Hasonló hatás tételezhető fel vas, magnézium és cink esetében is. A hatás magyarázata, hogy az oligoszacharidok megkötik az ionokat és azokat a colonba juttatják. A colonban bekövetkezik a prebiotikum fermentációja, amelynek során rövid láncú zsírsavak szaporodnak fel, amelyek fokozzák az intestinális transzportot. A colonban a fermentáció pH csökkenést eredményez, ami fokozza az ionizált kalcium és magnézium mennyiségét. A prebiotikumok a colonba jutva ozmotikus hatásuknál fogva vizet szívnak vissza a béllumenbe, a nagyobb mennyiségű folyadékban több ion oldódik és szívódik vissza. Az obstipáció elleni hatás is ezzel magyarázható. Kettős vak placebo kontrolált vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy napi 10 gr oligoszacharidot kapó posztmenopauzában lévő nőkben szignifikánsan fokozódott a szérum magnézium koncentrációja.

2009. jan. 11. 19:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:

Prebiotikumok


A prebiotikumok olyan anyagok, amelyek az emésztõenzimeknek ellenállnak és serkentik a bélflórában lévõ hasznos baktériumok szaporodását. A leggyakrabban elõforduló prebiotikumok az oligoszacharicdok. Ezek közül is a legkiemelkedõbb hatásúak az inulin, laktulóz, fructo- oligoszacharida és a galacto-oligoszacharida. Ezek a vegyületek természetben a borsóban, babban, fokhagymában, hagymában, articsókában stb. találhatók meg. A prebiotikumok kedvezõ hatása elsõsorban a probiotikumok szaporodásának fokozásában van. Ezzel párhuzamosan gátolja a káros baktériumok megtapadását a bélben. Emellett elõsegíti egyes ásványi anyagok: kalcium, magnézium, cink, vas felszívódását. E hatás a prebiotikumok három funkciójával magyarázható: elõször is a prebiotikumok képesek megkötni ezeket az ionokat, megakadályozva komplexképzésüket így azokat felszívható formában szállítják a bélbe. Másrészt a bélben történõ fermentációja során a pH-t csökkentve növeli az ionizált forma koncentrációját. Harmadrészt pedig ozmotikus hatásuknál fogva vizet szív vissza a bélbe, így több ion oldódik és szívódik fel a bélbõl.

2009. jan. 11. 19:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim válasza:

Prebiotikumról itt találtam infót, és milyen problémákra lehet használni:

[link]

2009. máj. 22. 12:41
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!