Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Mikor hízunk? Rengeteget...

Szintiszoli123 kérdése:

Mikor hízunk? Rengeteget olvasok a témában, de nincs meg a konklúzió. Lehet, csak elsiklottam valami felett.

Figyelt kérdés

A szervezet elvileg este/éjszaka épít/raktároz. Hogy ezt honnan szedték, akik állítják, nem tudom, mert nem láttam rá tanulmányt, ezért nekem kicsit úgy hangzik, mint a "reggelizz úgy, mint egy király, stb." teória. Persze ettől még valószínűleg igaz.


Csak akkor hízunk (hájasodunk), ha nap végére kalóriapluszban vagyunk (kérdőjel). Vagyis ha nap közben szétzabálom magam, de lefekvés előtt lefutom a maratonit, akkor minden rendben(kérdőjel).

Vagy amikor nap közben szétzabálom magam és már mondjuk korán reggel televágom a glikogén raktáraimat és tele inzulinnal a vérem, akkor az már nap közben is megy a zsírba, függetlenül attól, hogy este még futok egy maratonit(kérdőjel).

Hogyan alakul mindez a CH ill. a zsír "túlfogyasztása" esetén, illetve ezek különféle beviteli arányainál (pl. sok zsír, viszonylag kevés CH vagy sok CH kevés zsír viszonylatában) (kérdőjel).


Más:


Kérem, hogy ne írja senki, hogy nem kell enni CH-t és akkor értelmét veszti a kérdés.


„A vázizmok, az aktivitás mértékétől függően szabad zsírsavakat, ketontesteket vagy vérglükózt használnak fel energiaforrásként” (forrás: [link]

Vagyis, ha egész nap sétálni kell, meg bogyókat, magvakat szedni, akkor vígan elvagyunk zsírról, meg zöldségekről. De, ha el kell futni az oroszlán elől, akkor jól jön egy kis glükóz a vérben. Az meg Ch-ból lesz, nem(kérdőjel). Voltak már rá utalások itt ott, hogy azt is csinál zsírból a szervezet. Vércukrot(kérdőjel). Zsírból(kérdőjel).


Bocs, ha hülyeség.



2014. máj. 4. 08:41
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:

A test egy gep amit az energia mukodtet. Tehat a kaloria merleg szamit. A kulonbozo anyagok maskepp szivodhatnak fel, amit az alvasi periodushoz viszonyitott fogyasztas idopontja befojasolhat (tehat nem ejjel, hanem alvas kozben, aki nappal alszik.. Stb.). Viszont ezek befolyasolo tenyezoje elenyeszo. Tehat valoban, ha te egesz nap megettel 3000 kaloriat, es utana este 3000et futsz, akkor 0-ban vagy. Plusz meg ami a tested mukodtetesehez kell, azt is le kell vonni.


Egy atlagos test 2000et eget egy nap, ha futsz egy orat az kb 1000 kaloria. Tehat kb 3000et ehetsz hizas nelkul.

2014. máj. 4. 10:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/26 A kérdező kommentje:

Értem, de az időpont és a mennyiségi elosztás nem számít?


Mennyire számít, hogy (most sarkítani fogok) reggel vagy este eszek meg egyben mindent vagy elosztom a kaját 5 étkezésre. Mindegy, hogy mikor mozgok? Egész nap ülök és este egyben lefutok 25 kilométert vagy egész nap folyamatosan mozgok annyit?


A test este megnézi az "aznapi egyenleget" és az alapján "dönti" el, hogy mi legyen, "hízzak vagy ne hízzak"?

2014. máj. 4. 11:49
 3/26 anonim ***** válasza:
100%

Összességében igaz, az, hogy a lényeg, hogy meglegyen a napi energia-egyensúly. Ha több kalóriát viszel be, mint amennyit elégetsz, akkor hízni fogsz, ha kevesebbet, akkor fogyni (huzamosabb ideig persze).


Mindennek megvan a pontos biokémiai mechanizmusa. Nem tudom mennyire vagy otthon a biokémiában, de röviden: Az elfogyasztott cukrokból, zsírokból (sok más mellett) a szervezet glükózt állít elő. Ez az alapvető tápanyag minden sejt számára. Ha a glükózt előállító enzimrendszer telítődött, akkor a a többi tápanyag, cukrok, zsírok nem tudnak belépni ebbe a rendszerbe, ezért megindul a zsírszintézis, vagyis a bevitt tápanyagokat zsírok formájában kezdi raktározni a szervezet. Ehhez nyilván idő kell, és rengeteg energiadús étel, tehát nem valószínű, hogy te reggel 8-kor annyit egyél, hogy ez megtörténjen, de nap közben előfordulhat, ha az energia-felhasználás nem haladja meg, amit beviszel. Nyilvánvaló, hogy a maraton lefutásához- vagy akár egy órás futáshoz- soha nem lesz elég az a cukormennyiség, ami a véredben található. Ilyenkor először a májadban található glikogénraktárak ürülnek ki- a glikogén egy glükózból felépülő poliszacharid- , ez a raktár azért van, hogy bármilyen nagyobb megterhelésre gyorsan glükózt tudjon a szervezet a vérbe küldeni a sejteknek. Ha ez is elfogyott, megindul a zsírbontás, ilyenkor a zsírokból glükózt állít elő a szervezet, hogy fenntartsa a vércukorszintet. Ha eszel ezután, először a glikogénraktáraid fognak feltöltődni, ha pedig tovább eszel, akkor újra elkezdenek felépülni a zsírpárnák- mint ahogy az elején említettem: először mindenből glükóz lesz, hogy az alap vércukorszint meglegyen, ha ez megvan, utána glikogén, és legvégül, ha az enzimrendszer telítődött, megindul a zsírok formájában történő raktározás.


Igazából a vércukorszint tekintetében mindegy, hogy zsírdús vagy szénhidrátdús-e a táplálkozás, a szervezet mindkettőhöz megpróbál alkalmazkodni.

Viszont a túl sok finomított szénhidrátot tartalmazó étel növeli a hasnyálmirigyben az inzulin-elválasztást, ennek következtében nagyobb lesz rá az esély, hogy a hasnyálmirigy kimerül, és II. típusú cukorbetegség alakul ki.

A zsírdús (telített zsírsavakban dús) étrend pedig növeli a kockázatát az érelmeszesedésnek, a magasvérnyomásnak, infarktusoknak.


A glükóz mindig jelen van a vérben, hiszen alapvető tápanyaga minden sejtnek, akár zöldségeken, akár zsírokon élünk.


Remélem érthető, amit írtam :D

2014. máj. 4. 12:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/26 A kérdező kommentje:

Értem, köszönöm a válaszod, ment a zöld kéz.

Amit írsz, az így persze rendben van. Nem egészen erre voltam kíváncsi. A kérdésemben van a hiba, de pontosabban nem tudom megfogalmazni.

2014. máj. 5. 11:26
 5/26 anonim ***** válasza:
Ha nem tudod feltenni a kerdest nem is tudjuk megvalaszolni. :)
2014. máj. 5. 13:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/26 anonim ***** válasza:

Jó a kérdés, és én mindig is bírtam benned, Szintiszoli, hogy értesz hozzá nagyon is, de nem félsz kérdezni, tudásra éhes vagy :) Ettől függetlenül kicsit OFFolok, de azért nem nagyon. Vagy nem is Offolok, hanem a zsír mellett érvelnék, amit tiltottál a leírásban.


Szerintem a zsírosodsz-e, ha kalóriaminuszban vagy nap végére, de nap közben sokat ettél kérdésre a válasz a következő:

Fontos tényező a Glikémiás index(GI), mivel ez határozza meg, hogy az adott kaja, amit beflamóztál, hogyan fog viselkedni a kis testedben. Ebből a szempontból alkalmasabb a zsír energiaforrásként mind szálkásításkor, mint tömegnöveléskor, mert nem emeli meg az inzulinszintet, és itt a válasz arra is, hogy miért nem eszegetünk pl cukrot a reggeli turmixhoz(mert ugye egyes teóriák szerint reggel is katabolikus állapotban vagy, üresek a glikogénraktárak, ezért muszáj gyors ch-val visszatöltetni, de ez marhaság).


Tehát ha pl 90-es GI-jű kenyeret eszel, akkor az felba.ssza az inzulinszintedet, és a vércukrodat szeretné csökkenteni. Ezt nyilván úgy tudja megoldani, hogy zsírt raktároz el, ezért nem szabad diétázni lekváros kenyérrel, mert akkor cseszheted a kalóriapluszt, közben akár zsírosodhatsz is a szar minőségi ch miatt(arról most inkább nem ejtenék szót, hogy a számomra egyre szimpatikusabb paleolit hitelvek szerint az összes ch élén az "összetett szénhidrát"-ként emlegetett keményítővel ugyanezt csinálja, legfeljebb több idő, mire glükózzá bontja le a test, mint a kenyeret; de ezt hagyjuk most, tegyük fel, hogy a tk kenyér, meg a zab jó energiaforrás).

A zsír ellenben nem vált ki inzulinreakciót, hátránya viszont az, hogy a glikogénraktárakat csak macerásan tölti fel neked, mert ugye ketonok meg anyámkínja.


Azonban! Testépítő ambíciókkal ellátva(főleg tömegeléskor) 2-3g*ttkg ch-ra mindenképpen szükséged van, mert a kemény súlyzós edzést nem fogod csak zsírral kibírni. Nekem most ez az új teóriám, próbálok kompromisszumot kötni paleo és testépítés között, ami némiképp(bár bevallom, nem teljesen) válasz is a kérdésedre:


A harántcsíkolt izomszövetnek, ahogy Te is írtad aktivitás mértékétől függően van szüksége ch-ra vagy zsírra. Azonban a testépítés elveinek egyik nagy hibájának kezdem elkönyvelni mostanában azt, hogy az extrém ektomorfoknak 7-8 g*ttkg ch-t ajánlanak, hogy jöjjön a tömeg. Ez hiba. A kemény súlyzós edzéshez kell egy bizonyos mennyiségű vérglükóz(de szép így leírni), de egy szint felett alkalmasabb energiaforrás a zsír.


kONklúzió:


A zsírosodás kalóriaminuszban is lehetséges, ezért kell minőségi energiaforrásokat választani.

2014. máj. 5. 13:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/26 anonim ***** válasza:
Amúgy simán lehet, hogy hülyeséget írtam, mert mindez saját kútfőből, mert ez sehol nincs leírva, csak én agyaltam rajta mostanában, erre jutottam, de simán lehet, hogy hibás gondolatmenet.
2014. máj. 5. 13:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/26 A kérdező kommentje:

Köszönöm, igyekszem!


Nem írtál hülyeséget, sőt kristálytiszta gondolatmenet. Köszönöm a választ.


Nem vagyok én a zsír ellen, 1,3 g/tskg megy nálam minden nap.


A következők jutottak még eszembe:


„zsírosodsz-e, ha kalóriamínuszban vagy nap végére, de nap közben sokat ettél„ – Úgy van! Köszönöm, ezt akartam kérdezni! :)


”Tehát ha pl. 90-es GI-jű kenyeret eszel, akkor az felba.ssza az inzulinszintedet, és a vércukrodat szeretné csökkenteni. Ezt nyilván úgy tudja megoldani, hogy zsírt raktároz el” – Félek, igazad van és így kell lennie. A végtelenségig nem tudunk pufferelni csak azért mert még nincs este és még sokat fogok mozogni aznap.

Ezért gáz, hogy nem tudjuk, mennyire vagyunk töltve. Ha tudnánk, kb. sohasem zsírosodnánk. Szép is lenne.


Viszont: 1 éve az anorexiából kifele jövet, amikor még nem számoltam a reggeli rossz inzulinérzékenységgel (amire azóta sem láttam sehol bizonyítékot, de gondolom egyszerű vércukorterheléses vizsgálattal mérhető, ezért nem vitatom, hogy igaz) (de: http://www.gyakorikerdesek.hu/sport-mozgas__testepites__5499.. már hízni akarván, de még mindig a „reggelizz úgy mint egy király” és a „reggel mehet a gyors CH, mert úgyis üresek a raktárak” címszóval 85 gramm Ch-t toltam (fehér kenyérrel, mézzel tejjel, jó kis maltodextrines nutridrinkkel), 25 gramm zsírral, 25 gramm fehérjével. A vacsorám légyfingnyi volt csupán, gondolván, hogy az már csak zsírosít, napi szinten pedig kalóriadeficitben lehettem. Reggel tehát elég sok CH és zsír segítségével az égbe vágtam az inzulinszintemet, délelőtt szinte semmit sem mozogtam. Nem zsírosodtam.

Délután sokat mozogtam és alig ettem. Izom nem nagyon volt rajtam, annak a kevésnek a glikogén raktárait nem lehetett nagy szám televágni. Persze nem megy egyik percről a másikra. Nem tudom. Persze 85 gramm Ch nem olyan egetverő mennyiség, de 56 kiló voltam akkor és cukor volt benne bőven.

Mióta kalóriaplusszban tömegelek, hiába megy reggel "csak" 75 gramm CH, zabpehely meg barna rizs cukros bármi nélkül, van zsírosodás. Persze nincs direkt összefüggés. Valószínűleg a kalóriaplussz hozza a zsírosodást és nem lenne (sokkal) rosszabb a helyzet, ha még most is a cukros reggelit enném (?).


„…az összes ch élén az "összetett szénhidrát"-ként emlegetett keményítővel ugyanezt csinálja, legfeljebb több idő, mire glükózzá bontja le a test, mint a kenyeret” – szerintem nem csak több idő, hanem több energia is. Vagyis dupla haszon az összetett CH, mert lassabban is száll el a vércukorszint és még az emésztéshez szükséges többletenergia terhére is tömhetjük a búránkat.


”A zsír ellenben nem vált ki inzulinreakciót, hátránya viszont az, hogy a glikogénraktárakat csak macerásan tölti fel neked, mert ugye ketonok meg anyámkínja” – ez a macerás feltöltés engem nagyon érdekelne. Lesz közvetve vércukor a zsírból vagy nem? Első válaszoló írja és egyet kell vele értenem, hogy igen. És, ha minimális CH bevitelt feltételezünk (ami mondjuk zöldségből meg olajos magvakból származik), zsírral túl tudjuk enni magunkat vagy sem?Tudunk ketózisban zsírosodni vagy sem? Az első válaszoló írta és egyetértek vele, hogy, mivel a zsírból is glükóz lesz a vérben, ha sok a bevitel, előbb utóbb megy a zsírba. Egyes paleósok szerint zsírral nem tudjuk túlenni magunkat. Számomra ez nehezen lenne hihető, pedig valószínűleg semmi köze a hithez. Egyszerű biokémia. Próbálni meg még nem próbáltam.


”Azonban! Testépítő ambíciókkal ellátva(főleg tömegeléskor) 2-3g*ttkg ch-ra mindenképpen szükséged van, mert a kemény súlyzós edzést nem fogod csak zsírral kibírni. Nekem most ez az új teóriám, próbálok kompromisszumot kötni paleo és testépítés között, ami némiképp(bár bevallom, nem teljesen) válasz is a kérdésedre” - Én is ezt a kompromisszumot keresem. Mennyi az a Ch, ami az edzéshez és az anabolizmus támogatásához kell és azt mikor vigyem be, hogy optimálisan használhassam fel. Edzés után nyilván célszerű visszatölteni. De mennyit? Én most 5 g/tskg CH-n vagyok. 60 gramm megy edzés után, aztán aznap már semmi.


Anno nem értettem, mi értelme hogy Illés Norbert edzésnapon széttölti magát CH-val, pihenőnapon meg szinte semmit sem visz be. ( [link] Összkalória alapján éppen tömegelt. Lehet, hogy neki volt igaza.


Na, akkor mit is tudtunk meg? :)


Hol van az arany középút? Mennyi CH (minőségi forrásból) és mennyi zsír menjen tömegeléshez és hogyan legyen ez elosztva a napi aktivitás függvényében, hogy ne rakódjon túl sok abból a fránya zsírból?

2014. máj. 5. 22:10
 9/26 anonim ***** válasza:
Legyen meg a 2g*ttkg fehérje állatból, legyen meg 2-3g*ttkg ch(nap közben összetett, edzés után egyszerű), legyen meg napi 1g*ttkg zsír, és ha nem jön a tömeg, a további kalóriákat érdemes zsírból fedezni.
2014. máj. 6. 11:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/26 A kérdező kommentje:
Köszönöm.
2014. máj. 6. 13:39
1 2 3

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!