Mit gondoltok erről a "Hate Values" "tesztről"? Mennyire lehet valid?
A minap kitöltöttem, "poénból", mert láttam egyet a neten, egy eredményt, ami tetszett, meg úgy jónak is tűnt az egész... De visszavonom.
Angol nyelvű oldalakon rá is kerestem, és mutattak szinte extrémnek mondható értékeket, meg többségében azok voltak, akik azzal érvelnek, hogy a tesztben, nagyon sok a kétértelműség, és logikátlanság. Ez szerintem igaz.
Pl. én abszolút elítélem bármilyen csoport elleni erőszakot, népirtást. Ezeket be is jelöltem, hogy nem nagyon nem értek egyet vele. Erre intoleráns vagyok.
A másik dolog, amit felvállalok: illegális bevándorlás-ellenes vagyok, erre kiadja, hogy inkább támogatom.
A vége felé meg a "Japános" kérdések, na az szerintem katasztrófa. Animepárti és Japán megszállott vagyok. Holott a valóságban tisztelem a Japánokat, nincsen gondom az animékkal, sőt, néztem is, elég jót is néztem. De a valóságban rohadtul nemigaz ez, hogy én megszállott lennék.
Ki, mit gondol erről a tesztről??
Akinek, mint nekem még ez új lenne:
Belenéztem ebbe a tesztbe, mert felkeltetted az érdeklődésemet a kérdéssel.
Én azt mondom, hogy ez így ebben a formában baromság, és inkább polgárpukkasztó akar lenni, mint egy valós mérce.
A teszt nem kérdez elég behatóan és részletesen, még a maga magasan 200 feletti kérdésszámával sem. Nagyjából ugyanazt a kérdés-sémát követi és húzza rá különböző faji, vallási, szexuális hovatartozású stb. csoportokra, de a gyűlöletet, az egyoldalúságot helyezi fókuszba. Az első kérdés kapásból egy jó példa erre: "a feketék jobbak a fehéreknél". Minden ember és embertípus más, és bizonyos dolgokban jobb, másokban nem. De még ez is általánosítás, ami nem helyes. Ha én igazán hiszek az egyenlőségben, akkor erre a középső választ kellene nyomnom, azt mondván, hogy nincs róla véleményem, vagy azt, hogy nem értek vele egyet, mert nem jobbak, de nem is rosszabbak? Utóbbi esetben már kapnám is rá a pontot, hogy gyűlölöm a fehér embereket és imádom a feketéket.
A probléma tehát az egésszel szerintem pont ez, amit te is írsz. Nagyon a végletekben gondolkodott a teszt készítője, és nem elég kifinomult. Vagy te magad vagy a földre szállt Hitler, vagy túlságosan elnéző vagy egy bizonyos csoporttal szemben. Tény, hogy a végén ezekre százalékos értékelést kapsz, ami alapján a skála közepén is állhatsz, de valós, árnyalt véleményt nemigen lehet kihozni egy olyan tesztből, ahol valójában csak gyűlölködő mondatok sorára válaszolsz, hogy mennyire értesz velük egyet, és ez túl extrém. Épeszű ember például nem fog egyetértéssel valaszolni egyik "ki kéne irtani X embertípust" kérdésre sem, de ez még nem jelenti azt, hogy szereti őket, együtt akar velük élni, vagy mindent feltétel nélkül elnézne nekik. Túlságosan a gyűlölet oldaláról van ez megközelítve, és valótlan következtetéseket von le.
A másik bajom vele még ezen is túl, hogy társadalmi problémákkal csak nagyon csekély mértékben foglalkozik. Azt kérdezgeti csak újra és újra, különböző formákban, hogy szeretném-e elnyomni, valamilyen jogától megfosztani X embertípust.
Jobb lenne pl. egy rasszizmus kérdését onnan megközelíteni, hogy bizonyos népcsoportokban más-e a bűnözési ráta a sajátodhoz képest, ha igen, akkor alacsonyabb-e, vagy magasabb, és aztán ennek a vélt okaira kérdezne rá (Ők egyszerűen ilyenek, bűnöző az összes/Az állam rasszista és ezért bűnözni kényszerülnek/A nép rasszista, és elnyomja őket/Nem tudnak a kultúrájukkal beilleszkedni közénk). Meg lehetne azt is kérdezni hogy a te országodban bűnöznek-e vagy csak hallasz róla. De nem kell a bűnözésre szorítani ezt, ez lehet más zavaró tényező is. Így sokkal árnyaltabb, és a valósághoz közelebbi képet kapnánk.
Fordító, vagy google chrome.
Úgyis időigényes. Plusz másolgatás nem oszt, nem szoroz. Én is rákerestem kifejezésekre, vagy amit nem értettem.
Köszönöm a hosszú és kimerítő válaszod, és a kritikámm megerősítését.
Én is azt mondanám, hogy végletekben gondolkodó teszt.
A végén felnevettem, hogy egy szekciót szenteltek arra, weaboo vagy-e. Vagy az "Anime proves that two nukes weren't enough."
Kár, hogy nem volt benne szekularizációs téma. 8Values volt régen ilyen, és abból is pár éve kikerült a valláskritika:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!