A határon túli magyarsághoz hogy viszonyul az átlag nem magyar? Mert gondolom a magyar-veréseket szélsőségesek követik el.
Romániában a határ melletti 4 megyékben, azaz a Partium-ban, teljesen ok minden. Nagyon kevés a szélsőséges román, vagy szinte egyáltalán nincs. Egyszerű a magyarázata: mi magyarok mindig partnerként voltunk kezelve mindenhol, s a románok felének is magyarok a rokonai és vagy tudnak már magyarul, vagy mindig meg-meg akartak tanulni kedvesen egy-egy tipikus mondatot :), de csak a könnyebb kommunikáció miatt. Én így nőttem fel. Ugyanakkor több évig román nyelvű gazdasági nappali egyetemre jártam, s max. 3an voltunk magyarok, de a kollégáim és a tanárim is mindig rendesek voltak. Ha versenyképesen készültem akkor ugyanolyan jegyet kaptam, mint más.
Székelyeknél viszont az van, hogy mindig meg akarják védeni magukat, mert a 90-es évek előtt sok románt telepítettek be közéjük vegyítésképpen, de azután már nem :). Az elmúlt 10-15 évben pedig leginkább a levegőben salapálnak, mert nem telepít és települ oda senki, nagyon visszamaradottak lettek azok a megyék gazdaságilag. Ugyanakkor láttam, hogy szintén egyetemre, s ugyanarra a gazdasági szakra járó székely származású diákok mennyire nehezen küzdenek meg még a félig magyar nyelvű romániai könyvelés, statisztika és ügyvitel szabályaival és egyéb finomságokkal :)). Innen fúj tehát a szél, hogy miért nem tudnak beilleszkedni sokan közülök a legjobb munkahelyekre ...
Utolsó : háááát, én erdélyi vagyok, és igen sok a vandalizmus, rasszizmus a magyarok felé, hidd el nekem... Üzletekben nagyon rondán bánnak velünk, és a románok is csúnyán néznek ha érzik az akcentusunkban. épesek voltak megverni két magyart mert nem tudtak jól románul... Tehát, kedves kérdező, döntsd el akkor, hogy itt Romániában jó-e magyarnak lenni vagy sem :))
Szerintem gyatra !
Lehete máshol jobban vannak tolerálva, nem cáfolom, de itt, az nem emberi. De ha nem hisztek nekem, ott a facebook, keresőjébe beírjátok hogy ungurii és nézzétek meg hány magyar ellenes csoportot hoztak létre a kedves románok :) SZÖRNYŰŰ
A szlovákok nagyon toleránsak. Szerintük az ellentéteket csak a politikusok gerjesztik, a nép nem. A toleranciájuk ilyen: "semmi bajunk a magyarokkal, szeretnénk őket megérteni, ezért csak otthon magyarozzanak, nyilvánossságon használják nyugodtan a mi nyelvünket egymás közt is, mert nem tudhatják nem halja e őket egy szlovák aki esetleg nem érti nem róla beszélnek-e."
A szlovákok szerint a maygarokat is megilleti minden nyelvi jog ami őket, vagyis jogunk van szlovákul beszélni és ha magyarul akarunk az már stenderd fölötti lenne és az diszkriminálná a szlovákokat.
Egy ismerősömnek jó tapasztalata van a szlovákokról Pozsonyban is, bár határ menti településen nőtt fel, ott még úgy se volt gond. Szerinte északabbra jellemző a magyarellenesség.
Romániában ég és föld a városi román és a falusi román között a különbség az utóbbi javára. Román városokban jobb résen lenni.
Szerbia kapcsán nem hallottam jókat, a Vajdaságból.
Ukrajnáról nem panaszkodott onnan származó ismerősöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!