Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Iható a házi borom?

Gyuri1945 kérdése:

Iható a házi borom?

Figyelt kérdés

Sziasztok!


Idén először elraktam 25 liter mustot. Cukorfokot beállítottam 22-24 fok környékére, raktam bele egy kicsi ként. Mindez idén szeptemberben történt. Egyszer átfejtettem a bort, mert kb 1 hetes korában elkezdett a tetején fehér plakkosodás megjelenni (fehér hártya, ami idővel felszakadozik, lesüllyed a borba és rontja annak ízét), majd átraktam egy másik edénybe. Az első pár napban viszonylag melegebb, 22 Celsius fokos helyen volt, de utána átraktam egy hidegebb, 16-18 Celsius fokos aknába. Ekkor már kb októbert írtunk. Most, karácsony előtt gondoltam egyet, hogy megnézem, mi van vele. Az íze nagyjából rendben van, esetleg egy nagyon kicsi kesernyés utóízről lehet beszélni. Ami inkább zavar, hogy opálos a színe és buborékos a “bor”. A teteje kissé habos volt, mikor kivettem belőle. Most akkor iható ez a cucc, ha már kellemes az íze, vagy egy elcseszett, mérgező valami? Esetleg utóerjedés folyik vagy tejsavasról lehet szó?


Hozzá kell tenni, hogy sz*r volt a szőlő, kb 12-13 volt a cukorfoka.


Nem mindenáron szeretném meginni, de érdekelne, hogy mi lehetett a hiba, nem halok-e meg, ha iszok egy pohárral.


Köszi a segítséget!



2022. dec. 21. 21:06
A kérdező szavazást indított:
Bor
Alkohol
Házi
Sos
Segítség
Opál
Buborék
19 szavazat
 1/2 anonim ***** válasza:
82%
Mondjuk én tuti nem innék belőle, egyébként meg fogalmam sincs, de jót mosolyogtam rajta, hogy a kulcsszavakat beraktad szavazásba. :)
2022. dec. 21. 21:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim válasza:
Nem ártana tudni, milyen fajta szőlőről van szó, de ha a 12-13 fokos mustot javítottad 22-24-re, az már némi információt adhat...
2023. jan. 9. 18:48
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!