Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » A bornak milyen betegségei...

A bornak milyen betegségei lehetnek?

Figyelt kérdés

ápr. 28. 20:55
 1/6 anonim ***** válasza:
33%

Beteg bor 🤣

A bornak nem lehet betegsége, tekintve hogy nem élőlény. A bornak maximum hibája lehet.

ápr. 28. 21:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:
Lehet betegsége a bornak. Egyet ismerek én is a pimposodást.
ápr. 29. 07:45
 3/6 anonim ***** válasza:
74%
Barnatörés. Ha sokáig nem jól van tárolva.
ápr. 29. 09:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
31%

Sokszor megtörik vagy dugós lesz a bőr.

Ez leginkább parafa dugónal fordult elő.

Sokan át álltak fém csavaros kupakra ez miatt.

ápr. 29. 09:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

borbetegség


a bor erjedése, érlelése és tárolása, esetleg szállítása során bekövetkező fizikai és kémiai változások összefoglaló neve. A különböző borféleségek alkoholtartalom, savmennyiség, borkészítési eljárás, tárolási mód (→ bortárolás) függvényeként kaphatnak borbetegséget. A magyar paraszti → borkezelés viszonylagos fejletlensége következtében főként a gyengébb, 12% alkoholtartalom alatti borok veszítettek értékükből. Az eladhatatlan és fogyaszthatatlan felfordult, beteg és tört bort pálinkának főzték ki. – Az egyik legismertebb borbetegség a bor virágosodása, hernyósodása, pimpósodása: a darabon levő hordóban a bor felszínén pókhálószerű szürkésfehér lepedék, borvirág keletkezik, alkoholtartalma és savmennyisége csökken. Szintén a gyenge borok betegsége az ecetesedés (→ borecet), az ecetsavas erjedés folyamán a bor először szagos, savanyú, végül szúrós ízű lesz. A bor zavarosodása, megtörése, felfordulása vagy megfordulása az erjedés során létrejövő rendellenesség, vagy valamilyen fémtárgy borba kerülésével keletkezik. Ez a borok színét megváltoztató borbetegség: a fehér, barna és fekete törés. A fehér bor betegsége a nyúlósodás (→ nyárlott bor), a bor rendellenes besűrűsödése. Tej- és vajsavas erjedés következtében a bor idő előtt öregszik meg, így keletkezik az avas, állott, pennyett bor. – A vörös borok borbetegségei: a megkeseredés és a színvesztés. Az édesvízi meszes talajokon a túlérett vörös szőlők levének kádon tárolásakor fordul elő a keserű bor és színehagyott bor. Általában a hordók helytelen kezelésének eredménye a dohos és penészes bor, füstízű bor. Az elmúlt 150 év alatt jelentősen változott a jó és egészséges bor fogalma. A közép-európai borízlés tendenciaszerűen az öreg, nehéz fehér és vörös boroktól a fiatal, könnyű fehér borok irányába tolódott el, ami a paraszti borelőállításra és fogyasztásra is visszahatott, a savszegény asztali borok terjedésével a borbetegségek gyakoribbá váltak.

ápr. 29. 10:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
100%
ápr. 29. 10:07
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!