Baristák? Nem tudok 2 egymás követő konzisztens eszpresszó kávét lefőzni - részletrk alább... Valaki megszakértené az ügyet?
Figyelt kérdés
Helló! Azzal kezdeném, hogy kezdő vagyok... 2 hete ujjíjottam be egy LELIT ANNA PL41TEM -t, illetve hozzá egy 1ZPRESSO JX-PRO -t. Küszködök... Nem tudok konzisztens shotokat csinálni... Terméstetesen grammra pontosan kimérem az örlemény mennyiségét - hirtelen nem is jut más eszembe, amit a kezdő baristáknak ilyenkor javasolni szoktak... Az örleményt, miután beleszórtam a szűrőkosárba, egy fogpiszkálóval kicsit megkavargatom, elegyengetem, majd a szűrőtartó alját egyszer az asztallaphoz koppintom, végül rendes, igazi tömörítővel egyenletesen tömörítem. Pre-infusiont nem csinálok. A teknikát nem variálom. Az őrlemény finomságát nem változtatom. 14gr/30gr a recept, legutóbb 20mp alatt készült el, előtte 26mp... Elvileg az őrlő eléggé konzisztensen őröl - ezt kizárva, csak a tömörítésre tudok gyanakodni... Érdemes lenne beujjítanom egy egyengetőt (leveling tool)? Mielőtt lefőzöm a kávét, engedek egy kis vizet távozni a gépből, és megvárom, amig a PID szerint újra eléri a beállított hőmérsékletet. Javaslat...???2021. okt. 12. 18:07
1/5 anonim válasza:
Nem lehet, hogy szar a gép?
Nincs valami kávéprofi ismerősöd, akit meghívhatnál magadhoz tesztelni?
2/5 A kérdező kommentje:
Remelem nem szar a gep...
Draga baratom, ha lenne ilyen ismerosom, gondolod, nem itt kerdeznek... :)
2021. okt. 12. 20:22
3/5 anonim válasza:
PH-n keress rá a hardcore café topikra, ott kapsz szakmai válaszokat.
Amit a leírtakon kívül még tudni kellene, hogy milyen kávéval próbálkozol, milyen a csapolás (bár gondolom nem naked karral próbálkozol, az jobban mutatná a hibákat) és pontosan mi a probléma a végeredménnyel.
Ami egészen biztosan nem szükséges, az a kar csapkodása az asztalhoz, mert egyenetlen tömörödéshez vezethet.
4/5 anonim válasza:
Ui. Egyébként igen, az egyengető konzisztensebb eredményt ad, mint a csapkodás. És mivel nem erővel egyenget, ezért akaratlan tömörítést sem csinál.
5/5 A kérdező kommentje:
Ohh, köszönöm a hasznos hozzászólást! Nem, nem feneketlen szűrőtartóval próbálkozom - egyenlőre; halogatnám a megvásárlását. A "csapkodásról" annyit, hogy nem tudom, ugyanarra a műveletre gondulunk é: "koccintom / kocogtatom", én így fogalmaznék, és elvileg ennek az lenne a lényege, hogy még jobban letömöríti a kávét; láttam baristát, aki használja ezt a technikát, láttam olyat, aki nem. Persze, attól még lehet, hogy nem egy jó technika - nem is akarnék nagyon okoskodni, nem rég kezdtem... Ami a kávét illeti, sötét pörkölésűt használok, 90 C -vel operálok, a kávét sem változtatom, ahogy az őrlést sem. A végeredménnyel pedig az a probléma, hogy nem konzisztens; az egyik shot lassabb és több ideig tart, a másik gyorsabb és hamarabb lefut. Rákacsintok arra a fórumra, amit írtál. Köszi :)
2021. okt. 13. 10:09
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!