Hol találok régi fajta sós kiflit Budapesten a 14. kerületben?
Ezt nem tudod megsütni? Ez olyan, és isteni finom.
Sós kifli
68 dkg liszt 2.5 dkg élesztő , 1.5 dkg só, 2 dkg cukor, 4.5 dl tej, 2-4 dkg olvasztott vaj, 2 kiskanál búzasikér
A tejből 1.5 dl-t felmelegítünk a cukorral majd belemorzsoljuk az élesztőt. Ha jó a hőfok és az élesztő is jó minőségű akkor 15-20 perc alatt „szépen- látványosan” kész.
A langyos, szitált liszttel elkeverjük a sót, búzasikért és a tej többi részével- ami szintén langyos- összevegyítjük, keverjük, dagasztjuk, amikor már kezd szépen összeállni, hozzáadjuk az olvasztott vajat. Ezzel még tovább dagasztjuk, addig amíg a tészta el nem válik a táltól. Jó meleg helyen abrosszal letakarva kelesztjük. kb. 45 percig.
A sütőt előmelegítjük 220-230 fokra.
Ha megkelt a tészta, kinyújtjuk. Ha nagyobb kifliket akarunk akkor egy körformára, abból körcikkeket vágunk.
Ha kisebbeket akkor két darab 0.4 cm vastagságú 14 cm széles és 40 cm hosszú lapra. Ebből 14-16 kifliháromszög-alap jön ki. A „háromszögeket” feltekerjük, vízzel lekenjük és kelesztjük még kb. 15-20 percig a megvajazott tepsiben vagy sütőpapíron. Sóval, sajttal, magokkal is megszórhatjuk a tetejét.
A sütőbe vizet helyezünk kis lábosba. kb. 3 dl-t.
Megsütjük a kifliket. A sülés első 10-15 percében a tészta tovább emelkedik és amikor enyhén kezd sárgulni a teteje, akkor a hőfokot kb. 210-re visszavesszük. Világosbarnára sütjük.
Kivétel után langyos vízzel átkenjük és rácson hagyjuk hűlni.
Érdemes figyelni a másik kérdést is, igaz érdemi válasz még itt sem érkezett.
http://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__elelmiszerbolto..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!