Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » Miért kell meghámozni a...

Miért kell meghámozni a burgonyát fogyasztás előtt?

Figyelt kérdés
A vékony héjú újburgonyára gondolok. Nem elég alaposan megmosni? Esetleg valami káros anyagot tartalmaz? Pár helyen láttam, hogy héjastul eszik, és nekem is kifejezetten ízlik, de a környezetem mindig megdöbben rajta.

2015. márc. 13. 20:24
 1/10 anonim ***** válasza:
96%

Nem kell meghámozni.

Drót súrolóval szoktam lesúrolni, vagy csak a szivacs dörzsis oldalával. Tökéletesen elég neki.

2015. márc. 13. 20:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
64%

Az újkrumplit lehet héjastul enni, bár én előbb ledörzsölöm kicsit nagyszemű sóval.

A későbbi burgonya héja azonban - ha jól emlékszem -, a szolanin nevű, erősen mérgező anyagot tartalmazza, ebbe sokan belehaltak, amikor a krumpli Európába került, és nem tudták még, melyik részét kell megenni. Szára és levele is ezt a mérget tartalmazza.

2015. márc. 13. 20:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
85%
Az újburgonyát nem kell.
2015. márc. 13. 20:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat:)

Az ilyen nagy, sütni való burgonyának is ehető a héja sikálás után?

[link]

2015. márc. 13. 20:50
 5/10 anonim ***** válasza:
65%

Természetesen.

És természetesen ezt a választ is le lehet pontozni, attól még igaz.

:)

2015. márc. 13. 21:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
74%

Semmilyen burgonyát nem kell meghámozni, sőt, a legjobb, ha nem is teszed. Alaposan mosd meg, és dörzsöld le róla a koszt, de hagyd rajta a héját - ez a legvitamindúsabb része, csak jót teszel a szervezetednek, ha elfogyasztod.


Ha belegondolsz, Magyarországon sajnos mániákusan hámozunk mindent, amit nem kellene, ugyanis szinte minden zöldség, gyümölcs legértékesebb része a héja. Külföldön általában csak mossák, nem hámoznak.


A szolaninos válaszadónak üzenném, hogy egyrészt egy krumplinyi szolaninba nem pusztult még bele senki, másrészt csak azok tartalmaznak jelentősebb mennyiségben, amelyeknek a héján zöld elszíneződés található. De ez tényleg csak nagy mennyiségben mérgező, tehát ha pár kilót letolsz nyersen a zöldes krumpliból, nem akkor, ha három szemet nem dobsz ki véletlen.

2015. márc. 13. 21:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
64%
Nem kell, fogyasztható a héja, bőven elég, ha a sérült részeket kivágod. Az újkrumplit kifejezetten héjastól érdemes elkészíteni, úgysem lehet hámozni a pergő papírhéja miatt. Héjában elkészítve az értékes anyagok sem vesznek el a krumpliból, és - szerintem - jóval finomabb is, főleg sütőben sütve. A esetleg zöldüléstől sem kell tartani, a szolanin hőkezelés vagy sav hatására elbomlik, csak nyersen lenne mérgező.
2015. márc. 13. 22:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
77%

Az újburgonyát nem kell meghámozni!

Van héjában sült burgonya is és Steak krumpli is, az is héjában sült krumpli.

2015. márc. 14. 01:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
87%
Nem tom ki néz rád furcsán. :) Még nem láttam olyat hogy az újkrumplit hámoznák bárhol is. Én is mindig héjastul eszem a krumplit. Majd fogok ott szarozni a pucolással, mi?
2015. márc. 14. 10:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:

Ha nem minden nem eszed nem kell.


De a szolanin nem vicc.


Amúgy zöldségek és gyümölcsnél nem a héjában, hanem közvetlenül a héja alatt van a vitamin nagy része.

2015. aug. 31. 16:46
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!