Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Sajt készítéséhez elegendő a...

Sajt készítéséhez elegendő a tejoltó enzim?

Figyelt kérdés

Rendeltem tejoltót, piacról tudok szerezni nyers tejet is. Elméletileg okés minden. Olvasgattam pár bolti sajt összetevőjét, és van amelyikben élő sajtkultúra van. Rákerestem boltokban, ez is oltóanyag. Nem tudom, hogy ez mit csinál még a (beoltott?) tejjel.


Szükséges hozzá, vagy elég az alvasztó enzim?


bocs ha esetleg hülyeséget írok, amatőr vagyok.


2011. márc. 31. 16:02
 1/4 anonim ***** válasza:

Ezt találtam így hirtelen, remélem segít valamit.

[link]

Ha másért nem azért, mert azt írják benne, az illető nő szívesen segít mindenkinek ilyen témában

2011. ápr. 4. 18:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:

Én is ilyenen töröm a fejem, van egy fórum az indexen, de iszonyú sok és még nem volt időm részletesebben áttanulmányozni, de ott szó esik sajtkultúráról is nem csak az oltóról. Ha megpróbálnád vagy ilyesmi, akkor írj, vagy ha kérdeznél, bár még én sem fogtam bele.

A sajtkultúrától gondolom az íze és a végtermék állaga fog változni, így pl lehet óvári vagy trappista a sajt.

De kiváncsi lennék anélkül milyen, ha megpróbálnád kis mennyiséggel, akkor nagyon érdekelne a végeredmény :)

2011. ápr. 5. 15:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 A kérdező kommentje:

köszönöm a válaszokat!


első:

köszönöm a linket, átolvastam ,hasznos nagyon, ha elakadok, lehet, hogy keresek kapcsolatot az ottani emberkével.



második:

hamarosan megérkezik a tejoltó, ha kipróbáltam, akkor megírom ide mindenféleképpen.

2011. ápr. 5. 16:41
 4/4 anonim válasza:

Ez attól függ, hogy milyen tejterméket akarsz készíteni. Aludttej, túró, lágy sajtokhoz nem minden esetben kell tenni sajtkultúrát, de tejoltót sem. Ezt meg lehet oldani savas közeggel is.

A tejoltót én azért szoktam használni, mert gyorsítja a tejfehérjék kicsapódását. E mellé teszek még kalcium kloridot is, ami még jobban meggyorsítja a folyamatot és a kihozatal is jobb lesz, szinte minden kazeint kicsapat a tejből.

A különféle sajtkultúrák alkalmazásával különböző típusú sajtokat lehet készíteni, de a fent említett termékeknél is célszerű alkalmazni, mert sokkal jobb minőségű tejtermékeket tudunk készíteni.


A leírásokat itt találtam meg:


[link]

2011. jún. 10. 13:37
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!