Beszéljünk a francia hagymalevesről. Szereted? Milyen az igazi?
Én sima hagymalevest szoktam csinálni, nagyon szeretem:
hagymát felvágom, nem túl apróra, kevés olajon megpirítom, lisztet szórok rá, tovább pirítom, felengedem vízzel, teszek bele leveskockát (0,5 lenként 1 kocka kell) és jó sok borsot, amikor puhára főtt a hagyma, kész.
Én nem szoktam leturmixolni, van aki igen.
Sajtos pirítóssal szoktuk enni.
Én először bacont pirítok, majd azon az apróra vágott hagymát, fokhagymát. Megszórom liszttel, felöntöm vízzel, húsleveskocka, pici tárkony. Addíg főzöm, míg teljesen szétfő.
a tányérokba egy szelet fehérkenyeret teszek, arra csíkokra vágott sajtot, rá a levest.
még nem próbáltam, de leírom a receptjét :
Hozzávalók:
1 kg vöröshagyma vagy póréhagyma
vaj
liszt
húslé
1 dl fehérbor
1 pernod
Elkészítés:
A vöröshagymát és a póréhagymát nagyobb karikára daraboljuk. Vajban dinszteljük. Megszórjuk liszttel, felengedjük csontlével. Ízesítjük a fűszerekkel. Forrás után lehabozzuk, beletesszük a bort és a pernodot. Összeforraljuk és tálalásnál sajtos pirítóssal tálaljuk.
én mindig ez a recept szerint készítem : forrás - mindmegette.hu -
Hozzávalók:
# 4-5 nagy fej vöröshagyma
# 1 liter tej
# 5 dl húsleves (leveskockából)
# olaj vagy vaj
# só
# bors (fehérbors)
# reszelt sajt
# bucik - a tálaláshoz
Elkészítés: A hagymát meghámozzuk, majd félbevágva felszeleteljük vékony félkarikákra. Ezeket kevés olajon, vagy vajon puhára pároljuk. Párolás közben kevés vízzel locsolgatni kell. Miután üvegesre és puhára párolódott, fokozatosan ráöntjük a tejet, majd a húslevest. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ezután elkészítjük a *tányérokat* a bucikból: tetejükön üreget vágunk, és kézzel kiszedjük a belsejét. Sütőbe rakjuk, és piritjuk pár percig. Erre azért van szükség, hogy a levest jól bírja tartani. A levest a buci-tányérokba merjük, megszórjuk sajttal, mely a meleg levesben elolvad, és finom ízt ad neki. A tányérok tetejére visszatesszük a fedőket, és már tálalható is!
Megjegyzés:
A változatosság kedvéért néha teszek bele apró sonkacsíkokat a párolás közben. Ízesebbé teszi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!