Kezdőoldal » Ételek, italok » Nemzetek ételei, italai » Van-e olyan vallási irányzat,...

Van-e olyan vallási irányzat, mely elutasítja a tejtermékek fogyasztását?

Figyelt kérdés

2015. aug. 24. 12:12
 1/7 lencsefőzelék ***** válasza:
100%

Van. Veganizmusnak hívják, a követőit pedig vegánoknak.

https://www.youtube.com/watch?v=N80ocuZe40Y

2015. aug. 25. 02:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim válasza:
Azt tudom, hogy Indiában szent állat a tehén, ezért nem ölik meg és eszik a húsát. Lehet, hogy a tejét sem isszák, ebben nem vagyok biztos. (Bár az egyik vallásban a lepényüket füstöltetik a megtisztuláshoz)
2015. aug. 25. 02:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 Kekcsi ***** válasza:
Vannak vegánus közösségek (keresztényről is tudok), de azok külön-külön határozták meg a saját táplálkozási szabályaikat, tehát nem nevezném így együtt az ebben hasonló közösségek halmazát irányzatnak.
2015. aug. 28. 11:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:

A hinduk isznak tehén tejet is.


Talmud tiltja a tej és hús, sőt a tejjel és hússal egyszer már érintkezett (bármivel is elmosott) edényekből a másik fogyasztását. Ha mind a kettővel érintkezett az edény, akár a mosogató, akkor az megy a kukába.

2015. aug. 29. 18:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 Kincsesne ***** válasza:

Igaz, hogy ilyen "vallási előírásról" nem tudok, de egy idevágó, fontos dologról már hallottam:

Az emberek egy része meg tudja emészteni a tejet, más része nem. Ez azzal függhet össze, hogy azokban a népekben, amelyek ősidők óta foglalkoznak állattenyésztéssel, tehát tejet is isznak, tejtermékeket is csinálnak és esznek (lótejből a kumiszt, juhtejből a juhtúrót, kecsketejből a kecsketejet és a kecskesajtot, a tibetiek a teát jaktejből készített vajjal isszák, a tehéntejet számos feldolgozott állapotban világszerte), azokban tehát kialakultak a megfelelő emésztőnedvek is, - vagy pedig hamar kipusztultak közülük azok, akikben a tej-emésztés képessége nem alakult ki. Azonban az ősidők óta csak halász-vadász, gyűjtögető életmódot folytató, máig is "természeti népeknek" mondható emberek tömegei nyilván nem szokhattak hozzá, tehát nem is tudják megemészteni a tejet, - ez lehet a magyarázata annak, hogy amikor Amerika segélyként tejkonzerveket küldött éhező afrikaiaknak, azok súlyos betegek lettek az "ajándék" sűrített tej elfogyasztásától! Az ősi vallások a kialakulásuk környezetében tapasztalt egészségügyi lehetőségeket és tilalmakat foglalták szabályokba, vallási előírásokba, hogy VÉDJÉK népüket. Ezért meg kell nézni, melyik szabály hol, kik között keletkezett, "melyik Isten parancsolta melyik népnek", hogy mit egyen, mit ne egyen. A falusi disznóvágás még a Kárpátmedencében is TÉLI foglalatosság volt, - a forró égövben ugyanaz az a tartósító állatfeldolgozás elképzelhetetlen volt hűtőgépek stb. segítsége nélkül. Tehát a sertéshús-evés tilalma a meleg éghajlaton ezzel is magyarázható, - és azzal a húsba bújt élősködővel, amely az embert is megbetegítheti, ha megeszi a fertőzött disznóhúst. Akik az étkezési tilalmakat vallási parancsként "örökölték", nyilván nem foglalkoztak azok ősi magyarázatával... De a modern ember jól teszi, ha gondolkodik, és nem "ész nélkül" vesz fel új szokásokat. Ma már annyiféle élelemhez hozzájuthatunk, hogy OKOSAN is étkezhetünk, - válasszuk mindig a feldolgozatlant, az adalékok nélküli, természetes és friss élelmiszereket! - és még az ételek, italok ízletességéről sem kell lemondanunk. Visszatérve a tejre: friss házitejet veszek már negyed évszázada, ami jó nyersen és frissen, vagy jó aludttejnek, de csak a nyersen hagyott tejből, jó túrónak, és édesen vagy aludttejként jó gyümölcsturmixhoz, vagy levesbe keverve, vagy tésztákba: süteményekbe, palacsintába, stb. Magyar embernek a tejről nem szükséges lemondania, - és ez nem is az az állati élelmiszer, amelyet csak az állat halála árán nyerhetünk. Viszont a tejről még el kell mondanom, hogy amikor kis bocik csoportját kizárólag pasztörizált (csírátlanított) tejjel itatták, azok mind elpusztultak, a vizsgálat "kontroll-csoportja" viszont születésétől kezdve tejet szophatott a tehéntől, - és csak ezek maradtak életben, és nőttek meg. Ezért én is csak a legszükségesebb esetekben forralom fel a nyersen vásárolt házitejet. Én húst nem ettem hat évig. Jól megvoltam nélküle. De a párom miatt húsos ételeket is kellett készítenem, és nem tehettem meg kóstolás nélkül. De azóta is megelégszem pár deka hússal egy-egy étkezésre. Főleg csirkét, néha halat eszem, de tejet, tejterméket szinte minden nap. És nincs "lelkifurdalásom", hiszen a tehenek folyamatosan ÉLNEK, amelyek nekem is a tejet adják. Zsiradéknak vajat és füstölt szalonnát használok, és mindenbe, amibe csak lehet, fokhagymát is teszek: ez tisztán tartja az ereket, amellett, hogy jó ízt ad sok ételnek. Orvostól hallottam, hogy ő KÖTELEZŐVÉ TENNÉ a fokhagyma evését! Ez szerintem sokkal fontosabb jó tanács, mint az, hogy igyon-e tejet, vagy ne. Ha ízlik: igyon! Ha nem ízlik, még vallási tilalom sem kell hozzá: ne igyon! Kedves egészségére!

2015. aug. 30. 13:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:

Kincsesné jó összefoglalójához még hozzátennék egy szerintem fontos kimaradt infót:

Az emberben az enzim ami lebontja a tejcukrot azaz laktózt, arra van hogy az anyatejet a gyerek meg tudja emészteni. A tejben (emberiben és állatiban egyaránt) ezenkívül még van egy kazein nevű anyag amitől (sok más mellett) jó érzése lesz a gyereknek és egyfajta függőséget okoz nála, ezért elsősorban anyatejet akar majd és nem minden mást összeenni. (mivel elsősorban anyatejre van szüksége, ami egy élő, folyamatosan változó anyag ami immunizál is nem csak táplál, és nem egy fix, halott anyagra mint a tápszerre)

A laktáz enzim ami az anyatejben lévő laktózt lebontja, normális esetben nem termelődik tovább 5-6 éves kornál, ezáltal az addig finom és tápláló anyatej hasfájást és hasmenést okoz, és így a természet a gyereket magától, enyhe "unszolással" leválasztja a tejről ha ez még addig nem történt meg másképp. (szerintem ez egy csodálatosan összehangolt rendszer amit kár volt megbolygatni)


Ami a felnőttkori tejfogyasztás képességét illeti, az egy genetikai mutáció eredménye ami a tudósok szerint legfeljebb 10-15 ezer éve, tehát az ember történetéhez képest szinte tegnap történt, majd széles körben elterjedt. Valószínűsíthető, hogy azok akik ezzel a mutációval rendelkeztek és képesek voltak felnőttként is tejet inni, előnnyel rendelkeztek ínséges időkben azokhoz képest akik képtelenek voltak a tejet megemészteni.


Ezek alapján az a "normális" ha az ember felnőttkorban nem iszik tejet, pláne nem egy más fajú állatét. A "tejérzékenység" az alapállapot, nem pedig a betegség. A Föld népességénék többsége nem képes tejet emészteni ma sem (pl Kínai, Japán, Thai, Maláj, Indonéz konyhákból teljesen hiányzik mindenféle tejtermék, nem véletlenül)


A húsevés sokkal nagyobb múltra tekint vissza, ahhoz már sokkal jobban "hozzászokott" az emberi szervezet.

2015. aug. 31. 11:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
Kedves Kincsesné a sertés fogyasztásának tilalma a férgesség miatt alakulhatott inkább ki. Ami amúgy pont a (például zsidók számára tiltott) tengeri állatokra is jellemző. A újkor előtt a sertéseket mindenhol félvadon tartották, hogy erdőben makkot, gombákat és bárhol a gyümölcsöket, gyökereket, gumókat is megegye. Így persze nagyon gyakran férgesek lettek.
2015. aug. 31. 12:19
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!