1 kg darált húshoz mennyi káposztát vegyek hogy jó legyen a töltöttkáposzta?
Milyen káposztára gondolsz?
Az apróra, vagy a levélre?
Nekem 1 kg darált húsból 28-30 db normál méretű töltelékem lesz, holott nem pakolom tele rizzsel.
Apró káposztából meg szoktam a sorok közé is tenni, vegyél 1,5 kg-t.
Persze attól is függ, hogy mekkora az edényed.
Azt hogy csinálod egyes? Én rakok bele bőven rizst, mert úgy szeretjük, de 15-16 gombócnál biztos nem lesz belőle több. Inkább kevesebb párral.
Én is 1.5kg aprókáposztát veszek 1kg darált húshoz, meg olyan 60dkg valami füstöltet. Na meg a haraszt amibe csomagolom a gombócokat.
Mondjuk ha nagyobb edényem lenne, akkor több káposztát is raknék bele. Olyan 2-2.5kg-t.
#3
Tényleg nem tudom, hogy honnan adódik kettőnk között ekkora különbség, különösen, hogy te sok rizst teszel bele, (mennyi az a sok?) én 1 kg húshoz 15, de nagyon maximum 20 dkg-t, mert nem mérem, csak markolom.
Amikor a tenyerembe veszem a tölteléket, az nagyjából bő 2 evőkanálnyi, egy normál fasírt nagyságú, azt csomagolom be. Aztán a rizstől még dagad is, mert én zsíron megfuttatott nyers rizst teszek bele. Nagyjából akkorák, mint az éttermi töltelékek, kitöltenék egy női tenyér közepét.
Isten bizony ennyi lesz nekem 1 kg húsból, mert mivel ketten maradtunk a férjemmel, csak fél kilóból csinálom (10 dkg rizzsel) és abból lesz 14-15 db, attól függően, hogy a hentesnek hogy sikerül levágnia a húst.
Lehet, hogy te nagyobbakat csinálsz?
#4
Igen, arra gondoltam én is, hogy nagyobbakat csinálok. És ahogy írod, ez így is lehet :)
Én 1/2 kg-hoz kb 3-5 dkg rizst teszek, belekeverek kb negyed fej reszelt hagymát, 10 dk nagyon apróra vágott füstölt csülök húst, a fél cm-re kockázott szalonnából kisült töpörtyűből (olyan 3 mm-esek lesznek) egy evőkanállal.
Összetörök egy tojást, jól felverem, bele pirospaprika, őrült bors és kömény, egy egész darált fokhagyma, só;
Az egészet alaposan összekeverem egy kisméretű habverővel.
Erre fektetem a vékonyra kilapított darálthúst, rászórva az aprótöpörtyűket, apró csülökhúst ( bőr nélkül); rizst; villával belenyomogatom, jól összekeverem. Így a húst mindenütt egyformán, egyenletesen eloszlatva éri minden fűszer.
A közepes levelekre egy lapos evőkanálnyi húst rakok, azt göngyölöm.
Egy rétek a dinsztelt apróhagyma, 1 réteg a gombócok, egy réteg a szálas édeskáposzta, egy réteg a kockára vágott, főtt füstölt csülök a bőrével; s a tetejére még egy vékony réteg savanyú káposzta; közé 2-3 erős cseresznyepaprika a füzérből; nyakon öntöm a főtt füstölt csülök levével (kb 2-3 dl).
Nem fazékban főzöm, hanem egy hosszúkás jénaiban, a saját üvegfedelével lefedve.
Sütőben, közepes tűzön, lassan, kb 2,5 órát főzi magát. Néha ránézek, nehogy teljesen elfőjön a leve.
Ha közben elfövi a levét, felmelegített(!) csülöklével pótolom.
Ki hogy szereti. Nálunk inkább a kicsit, éppen hogy leveses a kedves.
Anyósom hosszúlével főzi, lábosban, a nővérem egy szinte lé nélkülire elfőzi.
Nem rántom be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!