Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mi az a "kaparék", aminek a...

Mi az a "kaparék", aminek a kovászhoz van köze?

Figyelt kérdés
A fogalma érdekelne

#kovász #Kaparék
márc. 21. 19:51
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
Régen szokás volt a kenyér sütése után a dagasztóteknöben maradt kevés tésztát lekapargatni (ezért kaparék vagy más tájakon vakarék), ezt megszárították, és eltették. A következö kenyérsütés elötti este leáztatták vízben és ezt tették másnap a liszthez, ettöl indult be a tészta, kovászként müködött.
márc. 21. 20:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Hivatalos megfogalmazást nem tudnék mondani.

Emlékeim szerint a nagymamám a fateknőben bedagasztott kenyér tésztájának a kiporciózása után, a teknőre ragadt maradványokat összekaparta, ezt kiszáritotta, ez volt a "kaparék", és ez volt a következő kenyérdagasztás kovásza.

Kemencében sütötte a kenyeret, általában 3 kenyér készült egyszerre.

Biztosan van pontosabb magyarázat, csak a kérdésed felhoztam az emlékeimet 60-70-es évek. Ez a kenyér a mama által köpült vajjal valami isteni volt.

márc. 21. 20:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:
0%

Leírták, de az elnevezéséből is visszafejthető a szó jelentése.

kapar+év, vakar+ék.


Száraz kovász, alvó kovász, amit a következő kenyérsütési nap előtt felélesztettek.

márc. 21. 20:36
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!