Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Kérhetek bevált beigli receptet?

Kérhetek bevált beigli receptet?

Figyelt kérdés

Idén nekem kell sütnöm a családnak mivel Apumnak elromlott a sütöje.És mivel Apukám profi mindig szeretetteljesen kritizál:)És Én nagyon szeretném ha tökéletesre sikeredne!


Köszönöm elöre is:)


2010. dec. 19. 15:51
 1/3 anonim ***** válasza:
Ma màr kèső van,de holnap megìrom a recepter, èvek óta ezt sütöm màr,remèlem neked is bevàlik majd!
2010. dec. 20. 01:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 A kérdező kommentje:

Köszönöm elöre is,aranyos vagy!:)


Várni fogom!!!:)

2010. dec. 20. 08:59
 3/3 anonim ***** válasza:

Hozzávalók:

Ez az alaprecept, de vannak változtatásaim, amit a végén leírok. Eleve 1 kg lisztből, azaz dupla adagból csinálom, úgy lesz 6 rúd. Ez a recept azért jó szerintem, mert így kimérem a tésztát, meg a tölteléket is mérlegen, így elkerülöm, hogy túl sok - túl kevés töltelék, vékony-vastag tészta legyen az eredmény:)Nem muszáj a 26dkg-hoz ragaszkodni, én úgy emlékszem legutóbb 20-20 dekás variációban csináltam. A kész tésztaadagot mérlegen mérd ki, hogy egyenlők legyenek a rudak, és annyi deka legyen a kész töltelék bele, amennyi a tészta súlya.


* 50 dkg liszt

* 25 dkg sütőmargarin

* 5 dkg porcukor

* 2 dkg élesztő

* 2 tojás sárgája

* 1 dl tej

* só

* A töltelékhez:

* 20 dkg dió vagy mák

* 12 dkg cukor

* 5 dkg méz

* 5 dkg mazsola

* 1 dl víz

* édes morzsa

* őrölt fahéj

* reszelt citromhéj, narancshéj


Elkészítés:


A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk (mintha linzertésztát készítenénk), ügyelve arra, hogy a margarin ne olvadjon meg!

Hozzáöntjük a porcukrot, a tojás sárgáját, a tejben feloldott élesztőt (nem szabad felfuttatni az élesztőt). Gyors mozdulatokkal közepes keménységű tésztát gyúrunk. 26 dkg-os cipókat cipózunk ki a tésztából. Kivirgoljuk, hogy szép sima legyen a felülete. Hűtőben lefóliázva 15-20 percig pihentetjük. Közben elkészítjük a forrázott tölteléket.


Forrázott mák- vagy diótöltelék: A vizet a cukorral feltesszük forrni. Ha forr, a tűzről lehúzva hozzáadjuk a mákot, a mazsolát, az őrölt fahéjat, és ha szükséges édes morzsát. A diótöltelék hasonló módon készül. Amikor a forrázott töltelékek kihűltek, a megfelelő súlyúra kimérjük. A beigliknél a töltelék súlya megegyezik a tészta súlyával!


A pihentetett tésztát kinyújtjuk kb. 22-28 cm-es téglalap formára. A tölteléket a tésztára helyezzük, és egyenletesen eligazítjuk. A tészta három oldalát kb. 1 cm-es részben behajtjuk. Ezután feltekerjük a beiglit, sütőlemezre tesszük szorosan egymás mellé (hogy ne széltében süljön, mert akkor lapos lesz, hanem magasabb legyen), és 1 tojás+1 tojás sárgája jól eldolgozott keverékével lekenjük.(oldalt is, hogy ne ragadjanak annyira össze) Amikor a tojás megszáradt a tésztán (10-15perc), második soron is átkenjük. Hurkapálcával (én villával szoktam) megszurkáljuk. 180 fokos sütőben aranysárgára sütjük.


A tölteléket csinálom másként mint írva van, mert pl én tejjel csinálom nem vízzel mindegyiket, pl.40dkg dióhoz másfél dl tejben forralom, cukrot ízlés szerint teszek, nehogy túl édes legyen, mézet is teszek mindegyik fajtába, a diósba reszelt citromhéjat, a mákosba meg reszelt narancshéjat teszek, és ami a saját variációm, hogy mindegyikbe teszek 1-2 reszelt almát, ami érdekes, mert az íze mikor kész nem érződik, a töltelék állagán javít szerintem, olyan szaftos lesz valahogy. Mazsola meg ízlés szerint. Elrontani nemigazán lehet, mert közben lehet kóstólni a tölteléket, de az elején kell figyelni, nehogy elsokalld a tejet a felforralásnál, mert akkor híg lesz, bár akkor lehet beletenni több diót/mákot, hogy olyan szilárdabb krémes állagú legyen az eredmény.

Sok sikert!

2010. dec. 20. 11:31
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!