Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Egyszerű tepetrős pogácsa...

Egyszerű tepetrős pogácsa receptet írnátok?

Figyelt kérdés
2009. ápr. 10. 22:01
 1/3 anonim ***** válasza:
96%

tepertős pogácsa

Hozzávalók:


30 dkg finomliszt


10 dkg darált tepertő


8 dkg zsír


1 db tojássárgája


2 kanál tejföl (plusz amennyit felvesz a tészta)


1,5 dkg élesztő


fél mokkáskanál só



Elkészítés: 2 kanál tejfölbe morzsolom az élesztőt, beleteszem a tojássárgáját, villával átkeverem. A finomlisztbe morzsolom a darált tepertőt és a zsírt, beleöntöm a tejfölt. Jól összegyúrom, és még annyit teszek hozzá, hogy ne legyen a tészta kemény. Jól kidolgozom, kinyújtom, és háromszor dupla nyújtással összehajtom, 15-15 perc pihenővel. Másfél újnyira nyújtom, tetejét tojássárgájával átkenem, bevagdosom, pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A pogácsákat egy óráig pihentetem a tepsiben, majd előmelegített 180 fokos sütőben pirosra sütöm.

2009. ápr. 11. 12:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:

Szia!!

1kg liszt,15dkg zsír,25dkg töpörtyű,5dkg élesztő,1 tojás,csipet cukor,3dkg só,bors ízlés szerint.

Jó sütést!!


Maszatka,a pék

2009. ápr. 11. 12:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:

Tepertős pogácsa

Hozzávalók:

# 1 dl tej,

# 3 dkg élesztő,

# 1 kávéskanál cukor,

# 50 dkg liszt,

# 40 dkg tepertő,

# 10 dkg margarin,

# 1 dl tejföl,

# fél dl fehérbor,

# 1 tojássárgája a kenéshez



Elkészítés:


1. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot, egy evőkanál lisztet, összekeverjük, és langyos helyen megfuttatjuk. Közben a tepertőt megdaráljuk.


2. A lisztet tálba szitáljuk, elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tejfölt, egy csipet sót, a bort, és összegyúrjuk. Ha nem elég rugalmas a tészta, adjunk hozzá még kevés tejet. Alaposan összedolgozzuk.


3. A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, rákenjük a darált tepertőt, ízlés szerint kissé megsózzuk és megborsozzuk. Alulról felfelé felcsavarjuk a tésztát, téglalap alakúra kinyújtjuk, és két oldalát egymásra behajtjuk. Fél órát pihentetjük, majd ezt a hajtogatást még háromszor megismételjük, és közöttük fél-fél órát pihentetjük a tésztát.


4. Végül ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, tetejét sűrűn kockásra bevagdaljuk, és nem túl nagyméretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.


5. A sütőt előmelegítjük 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat). A pogácsák tetejét megkenjük tojássárgájával, és a sütőben kb. 20 percig sütjük.


1 adag (5-6 darab): 5582 kJ/1329 kcal

2009. ápr. 11. 20:21
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!