Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Vörösboros marhapörkölt...

Vörösboros marhapörkölt készítéséhez tudnátok adni tanácsokat?

Figyelt kérdés
Most fogom először főzni és kezdő is vagyok a konyhában. Hétvégén kell megfőznöm egy vacsoracsatára! :D

2014. dec. 16. 10:39
 1/5 anonim ***** válasza:
Sima pörköltet csináltál már? Ahhoz képest annyi a különbség hogy rettentő sokáig kell főzni hogy megpuhuljon (minimum 2 óra, de több is lehet), illetve köményt is szoktak tenni bele.
2014. dec. 16. 11:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
Ha már teljesen puha a marhapörkölt, akkor teszem bele (én legalábbis ) a vörösbort, és egy kis ideig még együtt főzzöm.Mire újra besűrűsödik, kész is és finom.Vagyis nem kell elejétől végéig együtt főzni a borral. Az az íz koronája, már, ha valaki éppen vörösborosat szeretne, Mert anélkül is maga csoda egy jól elkészített marhalábszár pörkölt. Szerintem :)
2014. dec. 16. 13:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
A kulcsa a dolognak hogy ne öntsd fel vízzel, várd meg amíg a hús és a hagyma levet enged. Csak utána pótold amennyire szükséges a folyadékot vörösborral. Sokáig, lehetőleg lassan főzd.
2014. dec. 16. 16:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 bumbi02 ***** válasza:

Akkor leírom az elejétől!:)


1. Válassz jó húst! Pörkölthöz a legjobb a nyak, a pofa, vagy a lábszár.

2. Kellő mennyiségű hagyma. Se több, se kevesebb. 1 kg húshoz két közepes nagyságú vöröshagymát, 1 tv paprikát, 1 paradicsomot, és 1 gerezd fokhagymát ajánlok.

3. Vörösborból ne az olcsó koccintóst vedd meg! Tévhit az, hogy "Főzéshez jó lesz". Nem nem lesz jó. Ha vörösboros pörköltet főzöl, szánj a borra 800-900 forintot. Nem csúcsminőség, de elrontani se fogja (mint ahogy egy műanyagpalackos tenné, tablettás tenné)

4. Fűszerek: só,bors,paprika, borókabogyó, babérlevél



Elkészítés:


1. Pirítsd le kevés ZSÍRON az apróraszelt hagymát és paprikát, majd add hozzá a húst és pirítsd össze a hagymával.

2. Ha már szépen körbe pirítottad a húst, add hozzá a fokhagymát, és paradicsomot, illetve a pirospaprikát. (1 kg húshoz 3 csapott evőkanál paprikát adok, de ez függ a paprika minőségétől is)

3. Ha jó minőségű húst használtál, akkor elvileg már lében rotyog a hús, pedig még nem is adtál hozzá vizet. Folyamatosan pótold a levet, de vigyázz, hogy nem főzni, hanem pörkölni akarjuk a húst, tehát sose adj sok vizet hozzá. Időigényes, de inkább adj 15-20 percenként hozzá 2 dl vizet, mint óránként 1 litert.

A sűrű pörköltszaft titka pont ez lesz. A folyamatos zsírra pirítás, majd felöntés. Ettől lesz tömör, tartalmas szaftod.

4. Mikor már a húsod 80%-ban megpuhult, add hozzá a vörösbort. (1 kg húshoz 2 dl-lel számolok)Lehetőleg egy testesebb, vörös, száraz-félszáraz bor legyen. Én vagy Cabernet Sauvignonnal, vagy Bikavérrel főzöm Fontos, hogy a vörösbort ne a legelején adjuk hozzá, mert lényegében elforralnánk az egészet.Érdemes a bort úgy időzíteni, hogy épp akkor forrja el az alkoholt a pörkölt, mikor elkészül, és a bor ízanyagai még ne károsuljanak, ne forrjanak el. Ezt úgy az elkészülés előtt 20 perccel időzítsd. Ellenben a borókabogyó, és babérlevél időigényes fűszer, legalább 15-20 perc mire kiadja az ízét teljesen, ne felejts el ezzel számolni.

+ Van aki szereti a vadpörkölthöz hasonlóan, egy kevés áfonyalekvárral feldobni, és azt mondom igazuk van. 1 kg húshoz, nagyjából 1 teáskanálnyit ajánlok, semmiképp se többet. Ez már elég lesz ahhoz, hogy legyen egy kis pikantériája a dolognak, de még ne tudja senki se megmondani, hogy mi is az az íz, amit érez, és még mindig nem fogja elvinni a pörköltedet egy édes irányba. Áfonya lekvár helyett, én anyám otelló-lekvárját szoktam használni, és tökéletes párosítás. :)



Esetleg fel lehet dobni egy kis füstölt ízzel a pörköltet, bár én a szalonnabőrkét meghagyom a sertés pörkölthöz.:)

2014. dec. 18. 08:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen mindennkinek a segítséget, remélem így már nagyon finom lesz :)
2014. dec. 19. 08:52

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!