Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Az olívaolajjal sütött sütemén...

Az olívaolajjal sütött sütemény amiatt ragad kevésbé, mert nem sima olajjal készült?

Figyelt kérdés

Megváltoztattam kicsit egy receptet, amit már egyszer kipróbáltam, és nagyon nem jártam jól: csak próbáltam még egészségesebbé tenni, és sima olaj helyett pl. olívaolajat tettem bele, és egyáltalán nem állt össze. Már a tészta gyúrásakor is eléggé szétmállott, de gondoltam, majd összesül, de nem, kb. érintésre elporlik (egy tojás, liszt helyett meg eredetileg is őrölt mandula meg krumplikeményítő volt benne).


Szomorú és csalódott vagyok. :( De tudom, hogy ennél nagyobb bajom sose legyen, de legalább ha tudnám, hogy mi a baj... Az olívaolaj az oka...? Oké, tudom, hogy nem sütésre való, de ennyire nem, hogy nem is tartja össze a dolgokat...?


Ráadásul az eredeti recept szerint (amúgy csokicsipsz-süti) kis golyókat kell rakni jó messze egymástól, mert megnő és szétfolyik, és tényleg olyan is volt elsőre, most viszont se nem folyt szét, se nem nőtt meg... Ez is az olajcsere oka...? Az olaj ilyen sok mindenért felelős...?



2016. febr. 21. 18:50
 1/9 anonim ***** válasza:

Nem, nem az olivaolaj a baj - és az olivaolajjal minden további nélkül lehet sütni is. A legtöbb sesetben azért nem szoakás sütésre használni, mert az íze igen jellegzetes és nem feltétlen passzol mindenbe.


A pontos recept nélkül nehéz megmondani, mi a baj. De nagy valószínséggel valamit (pl sütöpor vagy szódabikarbóna) kifejeltettél, és ezért nem nött meg. Ha meg a tészta nem áll össze, akkor valószínüleg kevés a folyadék benne.

Ami esetleg még lehet, hogy a tojás volt jóval kisebb, mint máskor.

De írd be a receptet, akkor többet tudok mondani!

2016. febr. 21. 20:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 A kérdező kommentje:

Köszi, érdekes, fura, mert amúgy nem sok mindent változtattam, és az eredeti szuper lett (kb. egy éve), más meg szerintem ennyire nem lehetett hatással.


Az eredeti recept:


- 1 pohár cukor

- 1 tojás

- 1/2 pohár olaj

- 1 csomag vanilliás cukor

- 200 g finomra őrölt mandula

- 1/2 pohár krumplikeményítő

- 5 oz csokicsipsz (igen, amerikai recept, nem is akartam átszámolni, mert amúgy is van egy mérőpoharam, amelyen ez is be van jelölve)


És miután az olyan szuperül sikerült anno, gondoltam, legközelebb még egészségesebbre fogom, és ennyit változtattam rajta:


1. A cukrot teljesen kihagytam.

2. A vaníliás cukor helyett tiszta vaníliát tettem bele (egy evőkanállal)

3. Ugye az olaj helyett olívaolajat használtam

4. És készen vásárolható csokicsipsz helyett vettem egy tábla cukormentes csokit és azt törtem-vágtam fel csokicsipsz méretűre (de ezt sem hinném, hogy befolyásolná, hiszen végül is csoki-csoki mindkettő)


(Amúgy még kakaót is akartam hozzárakni, hogy még csokisabb legyen, de azt meg elfelejtettem, pfff...!)


Egyébként pont úgy, mint az eredetiben: előbb a tojás meg az olaj, aztán a minden mást bele szépen sorba, összekever, jégbe tíz percre, golyókat formáz és előmelegített sütőben 180 fokon 12 perc (és még így is tovább is hagytam, mert 12 perc után láttam, hogy érintésre homokvárszerűen összedől...)


Akkor mi más lehet a ludas?

Tán a cukor...? Tulajdonképpen logikus: ragasztóanyag...

Persze, lehet a tojás minősége, hőmérséklete, mérete is, naná, de ugyanúgy egy-egy tojás, sem sütőpor, sem szódabikarbóna nincs az eredeti receptben sem (gondolom, a krumplikeményítő is ugyanarra való), és mégis, akkora különbség, hogy most fizikailag fáj, hogy kár volt minden belefektetett munka, anyag, idő, mosogatnivaló, pláne, hogy olyan biztosan mentem neki, hogy milyen tuti lesz... :(


Az eredeti recept meg így megnőtt, így nézett ki sütés előtt:


[link]


És így a sütőből kivéve 12 perc után:

[link]


(vagyis még így sem hagytam elég helyet közöttük, meg túl nagyok lettek a golyók...)


Most meg:


előtte: [link]


utána: [link]


Nem sok különbség méretben, viszont hozzáérve porlad, szájban is, fogak és rágóizmok munkahiány miatt sírnak... :(

2016. febr. 21. 21:33
 3/9 anonim ***** válasza:

A gond tényleg a cukor, mert az nemcsak ízt ad, hanem tömege is van, és az állagot is befolyásolja.


Az "egészségesre" átalakítás nem feltétlen jó ötlet, szerintem jobb, ha inkább az eredeti receptet készíted el és csak kevesebben eszel belöle.


Ha feltétlen módosítani akarod, akkor a cukor helyett is kell valami, és ez az, ami elég problémás.

2016. febr. 21. 22:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 A kérdező kommentje:
Méz pl. jó erre?
2016. febr. 22. 12:12
 5/9 anonim ***** válasza:
Igen, elvileg a méz helyettesíti a cukrot tömegben meg állagban is, ízre viszont nem lesz ugyanolyan,de ez gondolom, nem probléma.
2016. febr. 22. 12:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 A kérdező kommentje:
De a kérdésem arra vonatkozott a mézzel kapcsolatban, hogy tömegnövelő (bár ez kevésbé fontos), összeragasztó (ez inkább fontosabb) tulajdonságot el lehet-e várni tőle legközelebbre, vagy mézzel helyettesítve is ugyanilyen szétesős lesz-e. Tudja vki tutira? (Bones szerint amúgy is az egész sütés-főzés csak fizika-kémia, és végül is: még igaza is van! :))
2016. febr. 22. 13:59
 7/9 anonim ***** válasza:
A méz ugyanúyg viselkedik a tésztában, mint a cukor.
2016. febr. 22. 15:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 A kérdező kommentje:

Juhú! Bárcsak igaz lenne és tényleg működne! :)

Ez a remény adjon nekem erőt, hogy a jelenlegi csalódásom ellenére is újra bele merjek vágni legközelebb, minél hamarabb! :) Köszi! :)

2016. febr. 22. 16:12
 9/9 A kérdező kommentje:
UI: egy utolsó esélyes ötlettől vezérelve bevágtam még akkor a jégbe, és mostanra olyan szuperül összeállt, hogy egészen tökéletes lett! :) Vagyis meg lett mentve a haza becsülete, éljen, hogy nem dobtam ki! :D Ajánlom másnak is (de azért inkább mézzel legközelebb)
2016. febr. 24. 01:54

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!