Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Esküvőn mennyire gyakori az esküvői beszéd?
Az én tapasztalatom szerint külföldön (angol nyelvterületen) gyakoribb, mint itt. Én életemben 2 esküvőn voltam, az egyik igazi nagy lagzi volt, 150+ fős vendégsereggel, a másik meghittebb, kevesebb, mint 20 fővel. Beszédet viszont egyiken sem mondtak (hozzátartozók vagy maga a vőlegény/menyasszony), mindkettőt csak a ceremóniamester vitte végig.
Ti mit gondoltok az esküvői beszédről? Nem erőltetett? Nem nyűg?
Szerintem nem gyakori. Eddig csak egy esküvőn volt ilyesmi. Ott a vacsora előtt mindkét örömapa mondott egy rövid pohárköszöntőt, hogy milyen jó, hogy ez a nap is eljött és hogy együtt ünnepelhetünk, de kb. ennyi. Nem volt hosszú.
Egyébként de, szerintem erőltetett. Ha vacsora előtt van egy rövid pohárköszöntő, hogy köszönik a vendégeknek, hogy eljöttek és érezzék jól magukat, az belefér.
Szerintem ez olyan mint a tánc. Ha valaki tud beszélni anélkül, hogy untatná a hallgatóságát akkor nem baj ha egy RÖVID beszédet tart (nyilván ha amúgy is szerepe van az esküvőn, ha nincs akkor erőltetett beszédet mondania a huszadik rokonnak anélkül, hogy felkérnék). A tánc ugyanez. Ha valaki tud úgy táncolni, hogy szórakoztatja vele a közönségét akkor jó, de betanulni egy táncot úgy, hogy közben falábad van, megint csak erőltetett.
Én eddig 125 esküvőn voltam (fotósként) és nekem is hasonlóak a megfigyeléseim: itthon annyira nem de angol nyelvterületen illetve az északi népeknél eléggé jellemzőek a beszédek.
Köszi az eddigi véleményeket.
Beszéd alatt nem a félperces köszöntőkre gondoltam, az szerintem alap.
Külföldön máshogy állhatnak ehhez hozzá az emberek, vagy nem tudom. Egy kicsit a magyar mentalitásra fogom ezt a szűkszavúságot és tartózkodást. :D
Nekem nem tetszett egyik esküvőn sem, hogy szinte csak a ceremóniamester (gyakorlatilag egy idegen) "szórakoztatta" a népet végig. Ezek a beszédek szerintem személyesebb hangvételt adhatnak az egész estének.
Igen, itthon nem divat. Angol, sőt skandináv nyelvterületen igen. Nekünk most lesz egy dán-magyar esküvőnk. Korábban voltam kinn családi eseményeken, huh na az kemény, 5-6 óra hosszán keresztül kaja-pia-beszéd, kaja-pia-beszéd, a dánok ezért bolondulnak. Volt amin én is bőgtem, na, de volt amit átugorhattunk volna.
Most is lesz 1-2 a dán oldalon, hát, meglátjuk hogy fogadják majd a rokonok.
Csak magyar esküvőn én se láttam ilyet szinte soha, max 2-3 mondatot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!