A tgyást és a gyedet hogyan számítják?
A konkrét kérdésem: szülés előtt voltam pár hónapot veszélyeztetett terhes táppénzen, akkor az beleszámít a tgyás és gyed összegébe? És a tavalyi tàppénzek?
A másik nagyon fontos kérdésem, hogy ha én kérem a magzati adókedvezményt, ugye azt a kb 10.000 forintot a munkabèrem mellé, akkor az is beleszámít a tgyás és a gyedbe? Úgy értem, tekinte hogy magasabb lesz így a munkabérem (vagy a táppénzem 10 ezerrel, akkor elvileg megemeli a tgyás és gyed alapösszegét is, ugye?
Sajnos nem értek hozzá, de szeretném a lehető legtöbbet kihozni.
a tgyás gyed a jövedelmed 70%-a lesz, feltétele a 365 biztosítotti nap a szülést megelőző 2 éven belül. ez ugye nálad meg van.
16% szja és 10% nyugdíjjárulékot vonnak belőle.
A táppénz ilyenkor nem számít. Az adókedvezmény adóalapot csökkent, ami azt jelenti, hogy a bruttó béred mondjuk 200.000 Ft, de csak 137 500 Ft után fogsz adózni. Viszont ettől a bruttó béred még annyi amennyi, tehát a gyed, tgyás abból számítódik, kézhez meg egy tízessel többet kapsz majd mint eddig.
Kérdező, a táppénz csak akkor számít bármit is, ha mondjuk emiatt mivel ezeket a napokat átugorják, és mondjuk idén változott a bruttó béred, más a számítás alapja.
(Én pl augusztusban szülök, és idén januártól jóval magasabb a fizum, így nekem minél később megyek táppénzre annál kedvezőbb a számítás, mert annál kevesebbet mennek vissza a csed kiszámolásánál, így májustól mennek visszafelé, így szinte nagyrészt a magasabb fizumból számolnak, de ha mondjuk januárban elmentem volna már táppénzre akkor nem az ideiből számolnának, hiába magasabb.) Ha neked nem változott mostanában a fizetésed nem oszt, nem szoroz hogy táppénzen voltál-e.
Köszönöm, nagyjából már értem.
Én másfèl hónapja vagyok itthon, de május közepe fele megyek vissza dolgozni. Nov. 3-ra vagyok kiirva.
Februartol magasabb a fizum.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!