Hogyan lehet rávenni a gyereket a tanulásra?
Ha nem tanul, akkor nincs telefon, számítógép, tv-zés, vagy bármilyen hobbi, amit szeret csinálni, vagy ha szokott barátokhoz járni, akkor oda nem elengedni.
És leülni vele elbeszélgetni, hogy miért is kell tanulni.
Hát van ez így... Velem is ez volt, az istenért se bírtak rávenni a tanulásra. Sose buktam meg év végén semmiből, de egyéb erőfeszítést nem tettem.
Viszont csak baromi lusta voltam, az eszem hálistennek mindig a helyén volt, simán 4-5ös érettségijeim lettek (még korábban: a kiszemelt középiskolába is simán felvettek, mert a felvételim nagyon jó lett)
Rengeteget magyarázták nekem, hogy miért kell tanulni, de őszintén, azóta se érdekel. Addig a percig jártam iskolába, amíg muszáj volt.
Esetleg valami tantárgy amit kifejezetten szeret? Engem az angol motivált mindig, nagyon szerettem és mindig kitűnő is voltam belőle.
Érdekelt volna más is, de borzasztó tanáraim voltak, akik csak elvették a kedvem az egésztől, így szegény szüleim a fejük tetejére is állhattak volna, hogy azokból a tantárgyakból rávegyenek a tanulásra...
Szóval ha van valami ami érdekli, az jó kiinduló pont. A többi meg nem biztos, hogy simán a gyerek hibája (ha amiből érdekli, jó tanuló, akkor másból is lehetne az, ha megszerettetnék vele az iskolában)
Mi belefáradtunk a tiltásokba, ott tartottunk hogy az üres szobából is kitilthattam volna.
Végül a jutalmazás jött be, sok sok kis ajándékkal. Minden 4es 100ft. Minden 5ös 200 ft
Ha rosszabb jegy akkor visszafizetett.
Ez jött be, így nagyon sokat javultak a jegyei, magatartása is.
leülsz vele és megmutatod neki, hogy te le bírsz ülni tanulni vele, mert rólad vesz példát..ha utálod, ő is utálni fogja.
a büntetés meg nem motiváló tényező, hanem csak félelmet keltő.
Ha tanulni utál, akkor azt nem valószínű, hogy megszereti.
Motiválni lehet:
1. leülsz vele tanulni
2. jutalmazod a jó eredményeket.
-------------
Én is hasonlóan voltam, mint a második válaszoló. Nagyon utáltam a tanulást, a szorgalmammal önmagában nem lett volna baj, lusta nem vagyok, munkahelyen is maximálisan megvolt/megvan velem elégedve minden főnököm, házimunka terén sincs ilyen gondom. De tanulni.... csak addig ameddig nagyon kell... Utáltam.
A tiltás pedig semmit nem segített. Év végén én sem buktam meg sosem és jó nevű középiskolába szintén felvettek jó eredménnyel. Érettségim közepes lett.
Ami érdekelt megjegyeztem. De magolni, a hagyományos értelemben véve tanulni sosem tudtam igazán. Nekem pont az idegennyelvel voltak a legnagyobb problémáim emiatt (szótanulás).
Gondolj vissza a saját gyerekkorodra. Te szerettél tanulni? Téged mivel motiváltak? Tiltás/jutalom? Leültek veled tanulni? Neked mi segített? Mi segített volna?
28N
A képességei rendben vannak?
Tud legalább lassan, folyamatosan olvasni, és ha 5-6 soronként visszakérdezed, emlékszik mit olvasott? Ha nem emlékszik, legalább a szövegből kikeresve megtalálja a választ a kérdésekre?
Halandzsa szavakat képes utánad ismételni? (kezőmepű, addólaba és hasonlók). Jól hallja, hogy ezekben melyik hang hosszú és rövid?
20 körében gyorsan, ujjai nélkül számol? Ha már harmadikos, 100-ig fel és le automatikusan tud számlálni? Gyorsan válaszol a 90-nél kettővel kevesebb, 58-nál hárommal több jellegű kérdésekre? Érti a helyiérték rendszert? Ehhez vegyetek, vagy készítsetek játékpénzt. Ki tud rakni egyesekből és tízesekből kétjegyű számokat? Tudja, hogy 6 tízforintosból hogyan lehet elvenni 3Ft-ot? Esetleg elvesz három tízest, és azt gondolja jól csinálta? Vagy hozzátesz tíz egyforintos, és a hetvenből veszi el a 3-at?
Ha rájön, hogy fel kell váltania egy tízest, akkor ezzel a résszel nincs nagy baj. Viszont ha meg kell mutatnod neki, mit csináljon a pénzekkel, és a pénzzel lejátszott művelet után is az ujjain próbálja kiszámolni a végeredményt, nem pedig a pénzről olvassa le, az rossz jel.
Ha ezekkel gond van, forduljatok a pedagógiai szakszolgálathoz, mert részképesség zavara lehet, amin keveset segít a szimpla gyakorlás.
Ha alapvető gondjai nincsenek, tényleg a motiválás lehet a kiút. Nézzétek át együtt milyen leckéje van, beszéljétek meg, mit mi után csinál meg, és akár tantárgyanként kaphat egy pontot, csillagot, akármit, amiből megbeszélt számú összegyűjtése után jár valami jutalom. A jutalompontokból vissza soha nem veszünk, legfeljebb nem adunk újabbat. Ne legyen beláthatatlan messzeségben a cél, főleg eleinte 8-10 nap alatt legyen esélye összegyűjteni a pontokat. A jutalom bármi lehet, aminek a gyerek örül. Extra társasjáték a szülőkkel, hamburger, látogatás a kedvenc távolabbi játszótéren stb.
Ha mégsem juttok dŰlőre, forduljatok pszichológushoz (az is található a szakszolgálatoknál, de a legtöbb helyen várólista van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!