Miért tiltják egyes országokban a menetrögzítő kamera használatát?
"személyiségi jogokat sért"
mint pl? Meglátják milyen pulóverben voltam az utcán? vagy épp lebuktam a szeretőmmel a tesco előtt? :D
Mondjuk épp sétálsz be az Országos Onkológiai központba, amikor egy kamerás autó lefilmez, és felrakja valaki a Youtube-ra. Egy 4K-s kamerával azt is meglehet állapítani, be volt-e fűzve a cipőd vagy sem.
Ha meglátja a főnököd, hogy rákbeteg(is lehetsz), hiszen minek mennél az Onkológiára, akkor fogja és kirúg, még mielőtt elmennél betegszabadságra.
Vagy ugyanez ha valaki L/meleg, és épp két nő vagy két férfi kézen fogva megy az utcán, lefilmezik, kikerül a netre, megint csak érheti hátrányos megkülönböztetés, egy homofób főnök kirúgja.
Vagy pontosan, valaki a szeretőjével sétál, esetleg ajándékot vesz és aki kapja meglátja a neten, esetleg épp rossz passzban vagy, vagy részegen mész az utcán, dohányzol és a szüleid előtt titkolod, rád jön a WC-zés és fiú/ffi létedre könnyítesz magadon egy fánál, stb.
Nem mindenki magamutogató, nem mindenki akar szerepelni, és van akit zavar a kamera, viszontlátni magát stb. stb.
Mindenki dönthesse el, hogy szerepel-e nyilvános felvételen vagy sem.
Az autókamerák felvételei sokszor kerülnek ki vágatlanul a netre és nincs kitakarva rajta senki.
Ezek a kamerák a privát szféra halála.
"Ezek a kamerák a privát szféra halála."
Az utcán meleg párok kézen fogva sétálása, a nyilvános pisilés, vagy az onkológiai központba sétálás pont nem privát szféra, hanem mind nyilvános. Privát szféra, ha otthon a szobádban szexelsz és azt lefilmezik. Vagy a wc ülsz és kakilsz netán egyedül recskázol. Nekem semmi titkolnivalóm nincs, vegyen fel aki akar...
És ha mindez, mint írtam a tv felvétel közben derül ki, az nem sért személyiségi jogokat?
Ezek mind ilyen "tilalomországok" mint pl. Ausztria, ott szinte minden tilos.
Ma már a sok liberális -aszságnak alárendelik a józan észt is.
Magyarországon sem megengedett. Hanem megtűrt.
Mivel az autóskamera közterületen készít felvételt, így az adatkezelési szabályok ugyanúgy vonatkoznak rá mint a közterületi kamerás megfigyelést végző egyéb rendszerekre. De mivel ez nem olyan egyszerű mint egy szabálysértési bírság, ezért a rendőrség se pazarolja rá az energiáját. Az ombudsman állásfoglalása szerint az így készült és közzétett felvételeken a rendszámot és az autó típusát! is felismerhetetlenné kellene tenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!