Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Hogyan zajlik egy magyar...

Hogyan zajlik egy magyar (irodalom, nyelvtan) érettségi?

Figyelt kérdés
A legjobban az irodalom érettségitől parázok. Mondogatják a tanárok hogy 3 oldalt kell majd írni vmiről. Nem vagyok biztos benne hogy tudnék 3 oldalt is írni mondjuk egy versről. :S Vagy akármi másról.
2008. okt. 11. 10:56
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

A magyar érettségi (nincs külön irodalom és nyelvtan) két részből áll, mind közép, mind pedig emelt szinten. A közép első fele egy szövegértési gyakorlat, amely tartalmazhat irodalmi műveltségre és nyelvtani ismeretekre vonatkozó kérdéseket is. Ez a rész 40 pontot ér. A második felében fogalmazást kell írni. Itt azonban van választási lehetőséged: érvelés, egy mű értelmezése (vers vagy novella) vagy összehasonlító elemzés. Minimum 3, maximum 8 oldalt írhatsz. Ez a rész 60 pontot ér.

Az emelt szintnél annyi a különbség, hogy az első rész egy Nyelvi-műveltségi feladatsor (40 pont), a másodikban pedig három rövidebb terjedelmű fogalmazást (érvelés, mű értelmezése, gyakorlati írásbeliség) kell írni, és nincs választási alternatíva. 60 pontot kaphatsz rá, az egyes fogalmazások különböző értékeket érnek.

Ne félj tőle, nem olyan nehéz, ráadásul a szóbelivel is sokat lehet hozni rajta.

2008. okt. 11. 14:55
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

A fogalmazást csak gyakorolni tudod.. Kérd meg a magyar tanárod, hogy adjon Neked egy verset vagy novellát, amit elemezhetnél fogalmazásban és írj egyre többet. Nekünk a tanárunk úgy csinálta, hogy 1-ben 1oldal, 2-ban 2oldal, 3-ban 3oldal, 4-ben 4oldalasat KELL írni. Persze van olyan is, hogy 1-ben van aki tudott 2 oldalt is :) szóval ehhez tényleg csak gyakorlás kell és menni fog :)

szurkolok!! :)

2008. okt. 11. 15:01
 3/3 Veky ***** válasza:
Nekem is jöhetnek a szurkolások... :D
2010. okt. 18. 19:10

Kapcsolódó kérdések:

Emelt szintű magyar vagy biológia érettségi?

Tudom nagyon jól, hogy ha úgy nézzük a kettő ég és föld. Viszont, jelenleg diploma előtt álló igazgatásszervező vagyok, 3. éve tanulok jogot, most már úgy érzem nincs olyan, amit ne lennék képes elsajátítani :D Szeretném még elvégezni Eltén a gyógyped. szakot, de...

Magyar érettségi tétel, segítség?

Van három magyar tételem: Petőfi epikája Kosztolányi műveinek stiláris sajátságai Pilinszky János: Keresztény szemlélet Szerintetek mit takarnak ezek a tételek vagy pontosan hogyan kellene ezeket kidolgoznom?

Nehezebb volt az idei érettségi? Magyar, nyelvek (angol, német), történelem?

Ma szóbeliztem és törit nagyon elrontottam...20ból egy nem volt kidolgozva és azt húztam:((( (nem vettem észre h csak 19 van!!) kétségbe vagyok esve h felvesznek e, úgy érzem h nem fognak és nem is tudom mihez kezdenék:( Ezért kérdezem, h ti h érzitek? (Pedagógiai karra jelentkeztem)

Jogra jelentkezőktől kérdezem, hogy sikerült a magyar és az emelt töri érettségi?

Gondolom a legtöbben töriből választottátok az emeltet.

Emelt magyar érettségi, szeretnék tanácsokat kérni, hogy ti hogyan készültetek fel, valamint, hogy érdemes-e neki vágnom?

Tavasszal emelt magyar érettségit szeretnék tenni, de nem tudom hogy álljak neki :( nyelvtanból semmit nem tudok, és sajnos középsuliban verseket sem nagyon elemeztünk :( de érdekel a magyar és szeretném megcsinálni.. akinek van tapasztalata az kérem írjon, mit...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!