Ez a megoldás jó? Erősítő kimeneti feszültségének számítása.
Azt szeretném tudni, hogy jól számoltam e ki a feladatot, vagy ha nem, tudnátok segíteni a megoldásban? Kicsit bizonytalan vagyok a két megadott ellenállás érték miatt. Találkoztam már hasonló feladattal, de ahhoz nem volt szükség erre a két értékre, ezért nem tudom jól számoltam e.
Köszönöm a segítséget!
Nem jól számoltál, de ez talán a feladat nem teljesen egyértelmű megfogalmazása miatt lehetett, én a kérdést így írtam volna:
Mekkora lesz a kimeneti feszültség értéke, ha a bemenetre 200 mV üresjárási feszültségű, 600 Ω belső ellenállású generátort kapcsolunk?
A generátor belső ellenállása sorosan kapcsolódik az erősítő bemeneti ellenállásával. Ezért, ha a generátort rákapcsolod az erősítő bemenetére, akkor annak feszültsége az erősítő bemeneti ellenállása miatt leosztódik, vagyis az erősítő bemenetére nem 200 mV kerül, hanem kisebb.
Ube=Ug·Rbe/(Rbe+Rg)=200·2,8(2,8+0,6)=164,71 mV
Ezt az értéket kell megszorozni az erősítéssel:
Uki=Au·Ube=39,81·164,71=6557 mV=6,557 V
Itt láthatod egy áramkör szimulátorban:
Rg=0 esetén a kimeneti feszültség:
Rg=600 Ω esetén a bemeneti feszültség:
A zöld a generátor feszültsége, a piros az erősítő bemenetére, az R1 ellenállásra kerülő feszültség. Látható, hogy az erősítő bemeneti feszültsége a generátor belső ellenállása miatt kisebb a generátor feszültségénél.
Rg=600 Ω esetén a kimeneti feszültség:
Az erősítést kereken Au=40-re állítottam, így könnyebb számolni. Ha Rg=0, akkor: Uki=Au·Ube=Au·Ug=40·0,2=8 V
Ha pedig Rg=600 Ω, akkor:
Uki=Au·Ube=Au·Ug·Rbe/(Rbe+Rg)=40·0,2·2,8/(2,8+0,6)=6,59 V
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!