Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Valaki tudná ezt a kísérletet...

Valaki tudná ezt a kísérletet elmagyarázni?

Figyelt kérdés

Tegyen a tálcán lévő három kémcsőbe kb. kétujjnyi tojásfehérje-oldatot, majd

tegyen az elsőbe szilárd nátrium-kloridot, a másodikba tömény etanolt, majd a

harmadikba kevés réz(II)-szulfát-oldatot! Figyelje meg a változásokat! Utána

öntsön mindhárom kémcsőbe kb. ötujjnyi desztillált vizet! Ismertesse és

értelmezze a tapasztalatait!



2015. nov. 16. 01:27
 1/3 anonim ***** válasza:
Azt tudom, hogy a fehérjét a só kicsapja, ezért amikor főzzük, a vízbe szokás tenni egy kevés nátrium kloridot, ha esetleg a tojás eltörne. Bocs, hogy belepofáztam a tudományos kérdésedbe.
2015. nov. 16. 01:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 A kérdező kommentje:
Hah, semmi gond :D Köszi ezt a plusz infót is, de ezt most érettségi-szinten kellene tudnom ^^
2015. nov. 16. 14:12
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

A fehérjék jellemző változása a koaguláció, azaz magyarul kicsapódás. Ez annak köszönhető, hogy a fehérjék hatalmas makromolekulák, amiknek akár egy kis konformációváltozása is eredményezhet drasztikus szerkezetváltozást vagy oldhatósági problémákat. Egy ilyet számos behatás előidézhet.


Kétféle koagulációt különböztetünk meg: reverzibilis (visszafordítható) és irreverzibilis. Enyhe melegítés hatására a fehérjék kicsapódhatnak de hűtés és víz hozzáadására újra feloldódhat. Ha intenzíven hevítjük (azaz főzzük), akkor visszafordíthatatlanul módosul a szerkezet. Ezért a főt tojást már hiába hűtöd vissza, nem lesz újra folyós a fehérje. A másik kicsapódást okozó tényező a szervetlen sók. Azt szoktuk mondani, hogy könnyűfémsók (pl NaCl) reverzibilisen csapják ki a fehérjéket, azaz hígításra kitisztul az oldat. Nehézfémsók, mint pl a réz, irreverzibilis változást okoznak, tehát ezen már a hígítás sem segít. Végül ott az etanol, ami egy híres denaturálószer, az is könnyen kicsapja a fehérjéket, de híg etanol esetén ez még visszafordítható, tiszta etanol esetén nem.

2015. nov. 16. 21:13
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!