Erre a feladatra nincs valami egyszerűbb megoldás?
"Tételezzük fel, hogy egy gyermek születésekor ugyanakkora a valószínűsége annak, hogy az újszülött fiú vagy lány. Tudjuk, hogy egy háromgyermekes családban van leány. Mennyi annak a valószínűsége, hogy valamelyik testvére fiú?"
Itt mindenhol úgy találtam meg a megoldást, hogy végig fel volt írva az esemény halmaz, viszont mi 6 gyerekkel kaptuk meg, és arra sok idő volt összeszedni az összes esetet. Másképp nem lehet kiszámolni?
De van. A komplementerrel kell számolni.
P(A|B)-t kell kiszámolni, az A esemény, hogy van fiú a családban, a B esemény, hogy van lány a családban.
P(A|B)=P(A metszet B) / P(B)
P(A metszet B) azt jelenti, hogy van a családban fiú és lány is.
Ezt a komplementerrel könnyű kiszámolni.
A metszet B komplementere, hogy a családban VAGY csak fiú van VAGY csak lány.
Annak a valószínűsége, hogy csak fiú van n gyerek között:
(1/2)^n
A csak lány ugyanennyi: (1/2)^n
A kettő összege 2*(1/2)^n
Tehát P(A metszet B) = 1 - 2* (1/2)^n
P(B) szintén komplementerrel számolható. B komplementere, hogy minden gyerek fiú.
P(B) = 1-(1/2)^n
Tehát annak az esélye, hogy a lánynak van fiú testvére:
P(A|B) = [1 - 2* (1/2)^n ]/[1-(1/2)^n]
Ellenőrizzük le 2 gyerekre felírva az összes esetet:
FF - eleve kizárva
FL - jó eset
LF - jó eset
LL - rossz eset
Annak az esélye, hogy a lánynak van fiú testvére 2/3.
Nézzük a képletet:
[1 - 2* (1/2)^2 ]/[1-(1/2)^2] =
(1 - 1/2)/(1-1/4) = (1/2) /(3/4) = 1/2 * 4/3 = 2/3
Tehát a képlet működik n=2-re, így valószínűleg bármilyen n-re is működni fog.
Az, hogy már van egy lány a családban, nem befolyásolja a másik két gyerek nemét, annyit tudtál meg belőle, hogy 2-re kell megnézni a valószínűséget.
Mennyi az esélye, hogy egyik sem fiú? 1/2 * 1/2 = 1/4
Tehát 3/4 a valószínűsége, hogy legalább egy fiú van köztük.
Ha egy hatgyermekes családban már van egy lány, akkor az a kérdés, hogy a maradék 5 közül mennyi az esélye, hogy legalább egy fiú?
Megint számoljuk ki, hogy mennyi az esélye, hogy mind lány?
(1/2)^5 = 1/32
Tehát 31/32 a valószínűsége, hogy van köztük fiú.
Ha jól értettem a kérdésedet.
Az első gondolatmenet helyes, de sztem más az eredmény:
Odáig oké. hogy P(A|B)=P(A metszet B)/P(B),
Ahol A esemény: van fiú, B esemény: van lány.
Az összes eset 2^6, mert minden gyerek kétféle lehet egymástól függetlenül.
Mármost P(B)=(2^6-1)/2^6, mert egy esetben nincs fiú, akkor, ha mindenki lány.
Továbbá P(A metszet B)=(2^6-2)/2^6, mert két olyan eset van, amikor nincs mindkét nem a gyerekek között.
Tehát a keresett valószínűség: 62/63
Pelenkásfiúnak:
Csak gondolj a kétérmés alapfeladatra. Ott is látszólag 3-féle eset van, és ezek közül egy a fej-írás, így a fej-írás esélye 1/3 lenne. De ha elvégzed jó néhányszor, akkor 1/2 jön ki. Miért? Mert a sorrend is számít, és ha így számolunk, akkor a helyes 2/4 eredményt kapjuk.
Itt is hasonló a helyzet, nem lehet figyelmen kívül hagyni a sorrendet.
"Az első gondolatmenet helyes, de sztem más az eredmény:
...
Tehát a keresett valószínűség: 62/63
"
Ha behelyettesítesz n=6-ot a levezetett képletbe, akkor (62/64) / (63/64) = 62/63 jön ki.
Tehát, hogy nemcsak a gondolatmenetem jó, hanem az eredményem is, amit ezúton megerősítettél.
#6 Nem értem, amit írsz.
Oké, módosítsuk a feladatot:
Dobtunk egy fejet. Mennyi annak a valószínűsége, hogy két dobásból lesz egy írás?
Egyedül akkor NEM lesz írás, ha mindkettő fej. Ennek 1/4 a valószínűsége, tehát 3/4 a valószínűsége, hogy lesz LEGALÁBB EGY írás.
Mi a rossz ebben?
"Dobtunk egy fejet. Mennyi annak a valószínűsége, hogy két dobásból lesz egy írás?
Egyedül akkor NEM lesz írás, ha mindkettő fej. Ennek 1/4 a valószínűsége, tehát 3/4 a valószínűsége, hogy lesz LEGALÁBB EGY írás. "
Nem ez a kérdés.
Hanem az, hogyha az egyik érme fej, akkor mennyi a valószínűsége, hogy a másik írás.
4 eset van:
FF
ÍF
FÍ
ÍÍ
Ebből a ÍÍ nem játszik, mert MEGMONDTUK, hogy az egyik fej.
Arról szól a FELTÉTELES VALÓSZÍNŰSÉG, hogy bizonyos eseteket eleve kiszűrünk.
Tehát maradt 3 eset, most ez az ÖSSZES ESET:
FF
ÍF
FÍ
Tehát mennyi az esélye, hogy van közte írás?
2 jó eset van a 3-ból
Tehát p=2/3
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!