Mitől lesz zsidó valaki? Ha felveszi a vallást, ha beházasodik, vagy olyan családba születik, vagy úgy néz ki?
Tudom, kik a szlovákok vagy a reformátusok. A zsidókat is meg lehet ilyen egyszerűen határozni? A zsidók alatt egy vallási közösséget vagy egy népet értünk? Vagy egy életformát?
Komoly válaszokat kérek, kérdésem sem a zsidó nép mellett sem ellenük sem kampányol...
Ha zsidónak születik, vagy esetleg felveszi a vallást.De ez nem olyan egyszerű,mint más vallásuaknál.Ha beházasodik,akkor még attól nem lesz zsidó.
A zsidóság egy nemzetiség,mint pl. a sváb.,és egy vallási közösség is. De a vallási közösségük többféle. Vannak,akik szigorúan betartanak minden vallási előírást,a másik csoport lazábban veszi azokat.
Részben igaz amit az első leírt.
De szerintem egy lelkiség is. A világra adott reakciók egy sajátos sűrítménye, amely specifikusan csak a zsidóra jellemző. (Más népeknek is van ilyenük).
Nem feltétlenül.
Ha valakinek ebben az országban sok pénze van, és még nagy orra is, azt már kikiáltják zsidónak amennyiben fehér a bőre.
Amennyire én tudom (szakemberek majd tegyenek helyre), a zsidók 3 csoportra bontják magukat:
-izraeli születésű született (sokadik generációs) zsidó
-született zsidó
-zsidóságra áttért nem zsidó
nem eszerint osztják csoportokra, hanem hogy honnan származnak. Az ókorban szétszóródott zsidóság egy nagy csoportja Spanyolországban telepedett le, és élt egészen az 1492es kiűzetésükig, ahonnan aztán jellemzően Észak-Afrikába meg a Földközi-tenger mentén telepedtek le, őket nevezik szefárdoknak.
Másik nagy csoport a mai Németországban és Kelet-Európában telepedett le, az ő leszármazottaikat hívják askenáziaknak.
Azokat, akik megmaradtak a Közel-Keleten, mizrahinak szokták mondani, de van, amikor őket is besorolják a szefárdok közé, és akkor a szefárdokat úgy értik, hogy a nem askenáziak.
személy szerint ezt úgy ítélem meg, hogy az az ember is lehet zsidó, aki nem izraelita vallású.
mint a matekban a halmazok.
tehát van aki zsidó származású, és a vallása is az, és van aki csak származását tekintve az, viszont a vallást nem vette fel.
szerintem igenis van tipikus zsidó viselkedés, tehát ez nem vallás, hanem népcsoport.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!