Hogy kell értelmezni ezt a József Attila verssort: "Bogár lépjen nyitott szemedbe."?
Bogár lépjen nyitott szemedre. Zöldes
bársony-penész pihézze melledet.
Nézz a magányba, melybe engem küldesz.
Fogad morzsold szét; fald föl nyelvedet.
Száraz homokként peregjen szét arcod,
a kedves. S ha cirógatnál nagyon,
mert öled helyén a tiszta űrt tartod:
dolgos ujjaid kösse le a gyom. Lásd, ez vagy, ez a förtelmes kívánság.
Meg se rebbennél, ha az emberek
némán körülkerülnének, hogy lássák:
ilyen gonosszá ki tett engemet.
Kit szorongatsz most? Ha szülsz, a fiadnak
öröme az lesz, hogy körbe forog,
te meg rápislogsz, míg körülhasalnak
telibendőjű aligátorok.
Mozdulatlan, hanyatt fekszem az ágyon,
látom a szemem: rám nézel vele.
Halj meg! Már olyan szótlanul kívánom,
hogy azt hihetném, meghalok bele.
Ez a Magány c. vers. Benne is van a végén: a halálát kívánja egy nőnek (valószínűleg keserűségből).
A viszonzatlan szerelemnek arról az elkeseredettségéről szól amikor inkább elpusztítanánk azt akit szeretünk (persze belehalnánk) csak ne érezzük már a fájdalmat.
Minden szörnyű és ocsmány képet elképzelünk, hátha kiszeretünk belőle.
"Bogár lépjen nyitott szemedbe"
csak gondold végig... olyan ez mint valami átok.
légy halott. Elhagyatva, üveges szemekkel feküdj és a férgek faljanak, a bogarak mászkáljanak rajtad.
József Attila képes volt leplezetlenül vállalni a verseiben a legszélsőségesebb érzéseit is. "Kénytelen" vállalni mert ezek a rettenetes halállal kapcsolatos érzések ugyanúgy feszítik mint a szerelem.
Lásd pl a "Nagyon fáj" c. versét.
Szerintem csodálatos vers, - mint József Attilától MINDEN!!!!!! Igen, "meg kell érni" bizonyos verseire, de annyira értett hozzá ez az ember, hogy hogyan fejezze ki magát, hogy beleborzongok egyes költeményeibe...
Ez a vers tényleg olyan, mint egy átok (pl. a Hetedik c. verse is olyan).
Aki szereti József Attilát, olvassa el az Iszonyat c. versét! Rám olyan hatással volt, hogy el sem tudom mondani, és mindig sírok, amikor elolvasom... (de ez csak EGY a SOK CSODA közül....)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!