Albérlőként milyen bérleti díjat tartanátok reálisnak a mostani albérletért, amit még szívesen fizetnétek, és mennyiért laktok most?
Albérlőként? Biztosan ALbérletre gondolsz?
Mert én azért semennyit nem fizetnék. Nem akarnék albérlő lenni, abból csak gond van. Én közvetlenül tulajdonostól akarnék bérelni.
Nem, nem tudja mindenki. Köznapi használatban azok használják "albérletnek", akiknek fogalmuk sincs, mi a különbség a kettő között. Pont ugyanezek mondják "cserbenhagyásnak" a segítségnyújtás elmulasztását. Akik hallottak már egy-két jogi kifejezést életükben, de csak sejtik a jelentését, ugyanakkor nagyon okosnak akarnak tűnni azzal, hogy használják. Bár ne tennék.
Tehát:
1. bérlet: amikor a tulajdonostól kibéreled az ingatlant, vagy bármilyen ingóságot (pl. autót). Ő a bérbeadó, te pedig a bérlő.
2. albérlet: amikor a tulajdonostól valaki kibérli a lakást (Bérbeadó, bérlő egymás közötti viszonylatban) majd - jó esetben a tulajdonos engedélyével, rossz esetben anélkül, eleve érvénytelenül - ezt másnak ismét bérbe adja (főbérlő-albérlő az egymás közötti viszonylatban). Az albérlet intézménye a rendszerváltás óta gyakorlatilag az alvilágban maradt csak meg. (Nyilván tisztelet az elenyésző kivételnek, ami leginkább üzlethelyiségeknél merül fel.) Az albérlőnek ez egy nagyon kockázatos konstrukció, hiszen az ő jogviszonya a főbérlőjétől is függ. Ha a főbérlőt kidobják, repül ő is.
Albérletre lakás esetében tehát holt biztos, hogy semennyit nem fizetnék.
Rendes bérletre: ez meg nagyon sok mindentől függ. Mekkora lakás, hol helyezkedik el, milyen állapotú...
Tudtam, hogy albérletnek mondják a buta emberek, és a hajamat ki tudnám tépni tőle. Ezért akartam helyretenni, hogy tanuljátok már meg végre egyszer és mindenkorra, hogy mi a helyes terminológia.
Albérletben nem vagyok érintett, te pedig ezt kérdezted. Kérdezz rendesen, és akkor lehet rendesen válaszolni.
Az 5-ös is szerintem ezért írta azt, amit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!