Vályogfalat lehet vágni láncfűrésszel?
A legnagyobb baj ott van, hogy egy falba "csak úgy" nem vághatsz ajtónyílást, mert a nyílás feletti téglák le fognak omlani, ha alulról nem tartja semmi...
Az ajtó- és ablaknyílások felett ÁTHIDALÓ GERENDÁT szoktak beépíteni, ez tartja a nyílás feletti téglákat.
Szakember úgy szokta csinálni az ajtónyílást a falba (ha az a fal nem teherhordó hanem csak válaszfal), hogy előbb óvatosan kiszedegeti a téglákat az áthidaló gerenda helyéről és előbb beteszi ezt a gerendát és csak UTÁNA áll neki kibontani az ajtónyílást...
Mielőtt kiszedegeted a téglákat a gerenda helyéről, kétoldalról fel kell támasztani a felette levő téglákat, le ne omoljon az egész...
Vigyázni kell, mert ha az adott fal egy teherhordó fal (mondjuk tartja a tetőt), akkor megint komoly baj történhet...
Jobb lenne bontás előtt egy kőművestől tanácsot kérned, mert komoly balesetet is okozhat, ha hozzáértés nélkül nekimész a falnak. :-[
Simán viszi a láncfűrész, de a végére a vezetőt, és a láncot el lehet dobni, valamint iszonyatos port csinál!
Ha átlyukasztod, akkor két ember szögesdróttal is át tudja vágni. Azzal kevesebb a kosz.
Köszi a válaszokat.
Erre az áthidalós dologra nem is gondoltam...úgy teszem ahogy javasoltad. Ez csak egy sima válaszfal, megnéztem a verébdeszkát kifeszítettem egy kicsit és ez a fal a két gerenda között van .
Megpróbálom, lesz ami lesz:-) ha végeztem megígérem hogy leíro a tapasztalataimat, akár pozitív, akár negatív.
Nos jelentem, hogy megtörtént a művelet! Röviden: minden rendben volt, pontosan lehetett vezetni a fűrészt, nem volt olyan a fal széle, mint ha kiharapdálták volna.
Hátrányok: iszonyatos porral járt, hiába volt minden lefóliázva,valahogy alatta-felette csak átszállt a por. A láncot szerintem már megéleztetni sem érdemes,a vége felé már igen lassan vitte(de nyomtam azért neki, nehogy már az utolsó 50 centit ne vigye) Volt a vályog között néha valamilyen nem odavaló anyag, mert néha amikor mintha akadt volna a fűrész, szikrák is látszottak.
Jó hogy megfogadtam az áthidalós hozzászóló véleményét, nem is a lehulló darabok miatt, hanem mert mikor nekiálltam kivésni az áthidaló helyét, akkor vettem észre, hogy ott fut a villanyvezeték, amire nem igazán számítottam, azt hittem hogy feljebb lesz. Úgyhogy röviden ennyi, szerintem ezt hívják kókányolásnak:-)
Én is vályogfalú házban lakok. Én nekem is kellett új nyílásokat vágni.
Az áthidalók elhelyezése után a falat átfúrtam egy hosszú ütvefúró szárral, jó sűrűn egymás alatt 15 cm hosszan. Így keletkezett egy akkora hosszirányú rés, amin az YTONG vágó vídiás fogú kézi fűrész átfért. A fűrészelés innentől már gyorsan ment. Pormentesen, szépen pontosan lehetett haladni. A fűrész ára kb. 10000.- forint volt, és meg sem kottyant neki,
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!