Tehetek ilyenkor feljelentést? Várhatom, hogy vissza kapom a pénzem?
Az interneten kereskedem már több éve, eddig nem is volt semmi gondom. Azt hiszem, hogy most sikerült beleakadni egy olyan emberbe, akibe nem kellett volna. A Prohardveren üzleteltünk egy ps2-t, 12000ft-ért. bő 1 hete utaltam neki a pénzt, szombaton még írt, h eltették a csomagot a cégnél, így csak hétfőre kapom meg. de még eddig semmi!
Tehetek rendőrségi feljelentést, és várhatom még vissza a pénzem?
Felejtsd el!
12 ezer egyrészt még nem is rendőrségi ügy, tudod 20 ezerig csak szabálysértés, másrészt több cirkuszod lesz ezzel mint amennyit ér, és a végén úfgyse kapod vissza.
netes ökörködéssel én tudod akkor hagytam fel, amikor kétszer is átvágtak rendesen, és nagyobb összegekkel, de mondom nem idegesítem magam .... ennyi.
a helyzet az, h találtam egy embert, akit másik 12000-rel, és egy harmadikat, akit 20000-el vágta meg a csávó. utóbbi már tett feljelentést, előbbi holnap fog.
össze lehet vonni ezt a három feljelentést?
vagy ez hogy működik?
Igen össze lehet vonni, ebben az a jó hogy hiába kövei el szabálysértési értékre a csalást, így az üzletszerűség megállapítható a terhére, ezzel a szabálysértés már bűncselekménynek minősül, és ezzel a magatartásával az elkövető 3 különböző személy sérelmére követ el csalás bűncselekményt, ami miatt büntető eljárás indítható ellene.
Vagy együtt tegyétek meg a feljelentést, vagy a feljelentési jegyzőkönyvbe feltétlenül diktáld be, hogy tudomásod van arról hogy az elkövető több személyt megkárosított akik más-más rendőrségeken tettek ellene feljelentést. Az "összevont"ügyben eljáró rendőrség az lesz akinél az első feljelentés született, amíg a bűncselekmény elkövetésének helyét nem tudják megállapítani, mert akkor már a bűncselekmény elkövetésének helye szerint illetékes kapitányság jár el.
Mindenképpen fel kell jelenteni a szemétládát, csak sajnos a bizonyítás nehéz mert ezek rendszerint internetkávézóból hirdetnek... De ez már a nyomozók dolga..
találtunk egy negyedik embert, eddig 65500-nál tart a számlája.
Egyébként a bankszámlaszáma megvan, az alapján pedig csak be lehet azonosítani, h ki is az.
És ilyenkor milyen címen tegyek feljelentést?
Az a helyzet, hogy ezen kisebb mértékű - üzletszerűen elkövetett - csalásokat nem igen veszik emberszámba! Bár most 2010-től összeadódik az összeg, és egyből bűncselekmény lesz!
A bankok nem adnak ki információt a számlatulajdonostól, bár kisebb trükkel megszerezhető az infó. Rendőrségi feljelentés ez esetben sikertelenséghez vezet: csalót bűntetőjogi bíróság elé állítják, mainek ejnye-bejnye lesz a vége. Itt a polgári peres eljárás oldaná meg a te ügyedet, melyet a csaló terhére indítanál, csa ez hosszabb időt vesz igénybe, és a bűncselekmény elkövetésétől számított 6 hónapig lehet indítani, tehát már nem aktuális!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!