Próbaidő alatt a munkáltató mondhatja azt, hogy ad szabadnapot, de fizetést nem ad arra a napra?
Teljesen normálisan bejelentett munka, semmi sumák nincs benne, viszont a HR-es azt mondta, hogy a 3 hónap próbaidőre csak úgy adnak szabadságot, hogy nem fizetik azt a napot ki.
Nem arról van szó, hogy heteket szeretnék kivenni, csak ha van valami sürgős elintéznivaló, akkor egy napot.
Tudom, hogy azt ír bele a szerződésbe a munkáltató is, amit akar, az már más kérdés, hogy aláírom-e vagy sem, de ez nekem fura. Ezt nem szabályozza a munka törvénykönyve?
Azt a szabadságot, ami már megillet (tehát időarányosan) azt ki kell adnia.
Ja, és ez nem munkaügyi kérdés?
3. Hülyeséget ne szórj.
Nem kell kiadnia.
A szabadságot először is le kell dolgozni. Ezt követően rendelkezhet a munkaadó a szabaságának felével, de csak úgy, hogy előtte értesíti a munkáltatót a szabadsága időtartamáról és annak időpontjáról, majd egyeztet.
A 20 nap alapszabadság esetén jár a kérdezőnek 5 nap fele, a harmadik hónap után, tehát a negyedik hónapban kivehet 2.5 napot. Ezt megelőzően mégis, mit akarna a munkavállaló kivenni?
"de ez nekem fura."
Nekem meg az a fura, hogy még hatvan napot sem dolgoztál le aztán mennél szabadságra.
"5 nap fele"
Negyede. Megváltozott a törvény.
Próbaidő alatt pedig a havonta ledolgozott napok után veheti ki a szabadságot. 1 hónap után 1-2 napot, ha azt nem vette ki, akkor 2 hónap után 2-3 napot, stb.
Hmmm... az csak nálunk, meg keleten divat, hogy a dolgozó húzza meg magát, és örüljön, ha munkája van.
Normális helyen ez egy kétoldalú szerződés: mindkét oldalról jogokkal és kötelességekkel.
Ilyen például a szabadság is.
5-ös bármi olyan jöhet. Pl nálunk kitette a cetlit a kéményseprő, hogy kötelező kéményellenőrzés volt, de van még egy időpont, persze hétköznap 8-12 között. Ilyenkor muszáj szabit kivenni, mert ezekkel pl nem lehet egyezkedni. Még ha 8 körül jöttek volna de fél 12re estek be.
De bármelyik szerelőre rámegy a nap, szóval a kérdező nem nyaralni akár, hanem az ilyen helyzetekre gondolt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!