Találkoztatok már Albérletnél illetve annak hirdetésénél energia Hatékonysági Tanúsítvánnyal (illetve annak eredményével)?
Miért nem tartják, tartatják be a törvényt, pl a hirdetési oldalak, apróhirdetéses újságok, és persze maguk a bérbeadók? Nem segítenek elő ennek a meg nem követelésével jogellenes cselekményt a hirdetési cégek?
A törvény a következőképpen szól 2012-óta!:
"11/A. §16 (1) A bérbeadó az épületre, az abban lévő lakásra és nem lakás céljára szolgáló helyiségre vonatkozó, jogszabályban meghatározott energiahatékonysági tanúsítványt vagy annak másolatát a szerződés megkötését megelőzően köteles az új bérlőnek bemutatni, és azt a szerződés megkötésével egyidejűleg az új bérlő részére átadni.
(2) Az új bérlő a bérbeadóhoz intézett írásbeli nyilatkozatával ismeri el az energiahatékonysági tanúsítvány (1) bekezdés szerinti
a) bemutatását annak megtekintésekor,
b) átvételét a szerződés megkötésekor.
(3) Ha a bérbeadásra kínálás médiában megjelenő kereskedelmi közlemény alapján történik, a bérbeadónak gondoskodnia kell a rendelkezésre álló energiahatékonysági tanúsítványban feltüntetett energiahatékonyság-mutató kereskedelmi közleményben történő közzétételéről is."
Forrás:
Csak hozzáfűzném hogy Uniós Jogharmonizációval 2009-ben a Gyurcsány Bajnai kormány szavazta meg! És viszont csak 2012-ben lépett hatályba.
Nagyon ritkán láttam azóta hogy feltüntették volna bárhol is. Ahol mégis ott a weblapon vegyesen fordultak elő olyan hirdetések ahol feltüntették, és olyanok ahol nem.
Pedig ez szerintem is jogos hogy előre lássa az albérlő hogy kb mennyibe fog "fájni" a fűtés. Mert ha mondjuk van 2db 50000 HUF-os lakásbérleti hirdetés de az egyik A-s kategória a másik meg C-s akkor nyilván a C-set föl se hívom és ez így rendjén is lenne. Tehát egyrészt kényszerítő erő lenne arra hogy a jó helyen lévő de rossz szigeteltségű lakást olcsóbban adják ki, másrészt kényszerítő erő lenne hogy a tulajdonos javítson az állapoton szigeteltségen. De úgy néz ki hogy senki nem tartja, tartatja be.
Rendjén van ez így?
Szóval miért nincs ez betartva és betartatva szinte senki részéről?
Ha a törvény is azt írja hogy a hirdetésben is KÖTELEZŐ feltüntetni, akkor semmi felelősség nem terheli az olyan hirdetési oldalakat ahol ezt nem követelik meg?
Azt én is látom hogy kötelező, de hirdetések közt alig látni, tehát nem tartják be! Amikor kivettem ahol most lakok a tulajdonos nem mutatta be. Aztán tavaly télen persze kiderült hogy jó hideg kifűthetetlen a lakás. :(
Megint ne ma kérdésekre kaptam választ:
Terheli -e felelősség azon hirdető oldalakat akik nem követelik meg a hirdetés feladásánál ennek a pontnak a kitöltését?
Hogyan lehetne elérni hogy megköveteljék ezt a bérbeadóktól?
Hogyan lehetne elérni hogy ezt a bérbe adók betartsák, illetve a bérbe vevők mindannyian megköveteljék szerződéskötés előtt?
(Talán ez is segít kis mértékben hogy itt beszélünk róla, de sajna nem túl hatékony, mert kevesen gyik-oznak a bérbeadók közül. Találjunk hatékonyabb módszert!)
Itt egy kis pontosítás. Bár a Jogtárban még csak a 2012-re vonatkozó verziót találtam meg. E cikk szerint az csak a teljes ingatlanokra vonatkozik, a lakásokra külön külön csak 2015 Dec. 31. -től lesz kötelező érvényű!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!