Kezdőoldal » Sport, mozgás » Vizi sportok » Akik bojliznak, leírnák...

Akik bojliznak, leírnák nekem, mi a jó ebben a fajta horgászatban? Miért szeretitek?

Figyelt kérdés
Próbálnak már rávenni, de nagyon sportszerűtlen műfajnak tartom. A nagy halakat meg más módszerrel is meg lehet fogni, nem?
2012. febr. 6. 22:27
1 2
 11/17 anonim válasza:
Hello! Am tényleg jó hogy így leírátok grat. Én is már nagyon rég óta horgászom. Idén viszont neki akarok állni pontyozni :D Régebben ugy szoktam hogya bojlit vagy a pelletet a sima fenekezős botom horgához erősitettem szilikon györü segitségével . NNNEm kell ehhezz olyan méregdrága képmutogató felszerelés .. nekem is vannak ujj és régi botjaim ugyanugy meg lehet fogni a halat. Szóval tudnátok adni beetetéshez tanácsokat ? Keverék arányokat STB.. Milyen magok ... köszi a segitséget. Meg hogy milyen horgászbottal horgásztok..
2012. febr. 29. 07:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/17 gomzoli ***** válasza:

Szia! Nem vagyok ugyan megrögzött pontyhorgász, de volt pár sikeres évem. Etetni sem mindig ugyanazzal szoktam, víztől, évszaktól nagyban függ. Hideg vízben sosem a mennyiség, hanem a minőség mérvadó. Feltűnő illatú, kirívó csali és kevés, de ínycsiklandó etetés kell. Nyáron változik a helyzet, a meleg vízben jobban kioldódnak az ízanyagok, ezért egy tömény illatú és ízű csali, és etetés esetleg még inkább taszító is lehet. A halak is többet esznek a melegebb vízben, anyagcseréjük gyors, ezért, ha szoktató etetést akarsz létesíteni egy helyen, gondoskodni kell a megfelelő mennyiségű ennivalóról. Napi 2-3 kiló a minimum, amit be kell juttatni. Egy 5 kilós ponty naponta simán felvesz fél kilo kaját (képzelj el tehát egy 20 fős pontycsapatot az etetéseden!).

Ahol nincs törpeharcsa, ott előbb-utóbb (míután a pontyok megismerték) jó eredményeket érhetsz el a halas, kagylós-rákos izű és illatú bojlikkal.

Ha édes, gyümölcsös illatú és ízű bojlival horgászol és etetsz, akkor számíthatsz jó amúrokra is a pontyok mellett.

Az etetésnek nemcsak odacsalnia, hanem egy időre helybentartania is kell a halat. Ezt úgy érhetjük el, hogy a jó minőségű tápláló bojlik mellett magokat is beetetünk. Ezek aprók, sokáig eltart, míg felporszívózzák a fenékről. Én kukorica, búza és kendermag keverékét szoktam használni, erősen sós vízben megfőzve. (2/3 kukorica, 1/3 búza, +2-3 marék kendermag).

Ha kifejezetten amúrt akarok fogni, a magokat mézes cukorszirupban főzöm, épp csak annyi lével, amit a magok teljesen felszívnak. Ebből válogatok ép kukoricaszemeket, és 3-4 db-ot felfűzve csalizok. Én nem veszek semmilyen szilikoncsecsebecsét, sima varrócérnát duplába hajtok, erre fűzöm a bojlit, vagy a kukoricát, a cérnát a horog szárához kötöm, utána az előkét áthúzom a magok alatti hurkon, kész, bombabiztos, nem feltűnő, és egyszerűen működik.

A Frolic kutyatáp marhahúsos verziója is nagyon jól beválhat törpeharcsamentes vizeken. A csirkehúsos nem jó, nem süllyed rendesen, meg túl zsíros.


Bojlikat otthon gyártani sokkal olcsóbb, mint megvenni. Azért is jobb, mert amit a boltban 1000-1200Ft/kilo áron adnak, az egy műanyag szar.

Rengeteg kellék az ABC-ből is beszerezhető, pl. polenta (finomra őrölt kukoricadara), búzadara, tojás, babatápszer (saját ötlet a méregdrága "laktalbumin" helyett, ha a baba hízik tőle, és a teljes tápanyagszükségletét kielégíti akkor a pontyét talán nem?), aztán pudingporok a kívánt ízben, sütőaromák (kis üvegampullák), vanillincukor, etc.

Horgászboltból csak a hallisztet, ráklisztet, és olyan aromákat veszem, amik nem élelmiszerboltban megszokott szagokat árasztanak...

Mondok még valamit, amitől egypáran felhördülnek. A legolcsóbb (és mindemellett fogós) bojlirecept...

Elmész a gazdaboltba egy üres vödörrel. Utána hazamész, de a vödörben immár csirketáp van... Folytassam? Hozzákeversz annyi tojást, hogy egy jól gyúrható massza legyen, izesíted amivel akarod, golyókat formálsz belőle, amiket rotyogó vízben pár percig főzöl, és aztán 2 napig szárítod...

Vagy esetleg amúros bojlit akarsz? Hát akkor nyúltáp legyen a vödörben, amit hazaviszel! Azt persze le kell darálni, mielőtt összekevered a tojásokkal, meg az epres-vaniliás pudingporral...


A francba, kikotyogtam a titkaimat...

2012. febr. 29. 11:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/17 gomzoli ***** válasza:
Manapság már csak a 3 részes pontyozóimat használom, 3 lbs, 3,60 m Shimano Forcemaster, ill. 3,9m 3,5 lbs Saenger Anaconda. Valamint nyílt vizen még előszeretettel az ezeknél könnyebb Spro Premium Power X Specimen 40-80 gr botot, szintén 3 részes.
2012. febr. 29. 11:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/17 anonim válasza:
és bojlis bottal is lehet fenekezni ugye?
2012. febr. 29. 17:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/17 gomzoli ***** válasza:
Hogy a fenébe ne, ezek kifejezetten fenekező botok.
2012. febr. 29. 17:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/17 beco26 válasza:

Látom, hogy jó régi a téma, de én csak most találtam rá :)

Bojlizok én is. Amit eddig leírtak az előttem szólók, az a fenekezős módszer. Én úszóval bojlizok. Ez merőben más, mint a "nehézólmos, behordós, messziredodós, csipogós kapásjelzős" módszer. Miért bojlizok? A törpeharcsák miatt. Két hónapja etetek egy-kétnaponta 5-10 szem egész és felezett bojlival. Édes ízű (illatú), piros és sárga színű. Mindig dobok mellé főtt és nyers kukoricát, búzát, kendermagot, és pár szem tigrismogyorót. Mindennemű halat bevonz az etetés. Az idei év termése csemege kukorica csalival: ponty, keszeg (a víz állományához képest szép nagyok)kárász. Csemege kukorica+csonti, fenék felett kb 10 cm-re: az előzőek, plusz kis amúrok (50 cm-ig), és kis balinok (20-30 cm), és a poén egy 6!! kg csuka, ami szerintem csak "berabolt" az etetésre.


Fűzött kukorica: ponty (4-8 kg)

bojli: (20 mm-es mézes) ponty: 4-6 kg

Bojli: (20 mm-es epres) ponyt: 4-8 kg, és megjött az első "rendes" amur is, 2012.05. 13-án, este 18 órakor, a vihar előtt 2 órával :) nem ,mértem de kb 8 kg lehetett :)


A fentieket nem dicsekvés gyanánt írtam le, hanem hogy lássa mindenki, hogy a bojli igen fogós, ha hozzászoknak a halak, és van hozzá időd.


Az úszós szerelékem az alábbi:


Spro 2,6 m pergető bot (sorry, de annyira jó erre is ), 0,30 mm Carp Expert zsinór, 4 gr-os feltolós úszó (fordított körte forma, hosszú szár, bóbita), 5 gr-os ólom, Owner C1-es horog. Csak ez van kötve, az összes többi gumiütközővel rögzítve. A fűzött kukoricát és a bojlit is 0,12 mm-es zsinórra fűzöm egy tűvel, és kb 3 cm-re kötöm a horog öblére, minden kaland nélkül.


A kapás mindig gyors, és úszót kitolós, elvivős. amikor csak billeg az úszó, akkor a törpék "nyalogatják" :)


Igaz, ez a módszer sok előkészületet kíván, de rendkívül szórakoztató, és szerintem sportszerű is :)


Most egy kicsit pihentetni fogom a a módszert, csak etetni fogok, mert indul a harcsa szezon :)


Egy jó stupek, meg egy dióverő jellegű pecabot, és reszkessetek :)


Görbüljön :)

2012. máj. 14. 00:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/17 betterbait válasza:
nagyrészt egyetértek milánnal, hiszen a bojlizás az egyik legtöbb szakértelmet igénylő horgászat. én becsülöm a többi horgászt, horgászmódszert is, de a jól bevált csonti kukorica szendvicshez képest, ami nekem is gyönyörű halakat adott, egy igazán új bojli tesztelése szerintem sokkal nagyobb élvezetet nyújt. ez is csak egy vélemény, remélem sokan osztják. jah és C&R! ;)
2012. aug. 13. 09:14
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!