A Titanic c, film magyar szinkronja nincs rendben, hibás? Arra gondolok mikor kerülnék ki a jéghegyet mondják benne, hogy "fordulat jobbra" A kormányos balra teker! "fordulat balra" A kormányos jobbra teker!
Itt leírják a magyarázatot:
Akkoriban olyan zsargont használtak ami az ellenkező irányt jelentette a maihoz képet. A szinkron sem segít rajta, mert a hajónak nem hétköznapi szóval bal és jobb oldala van (left/right), hanem "port" (a hajón állva az orr felé nézve bal) és "starboard" (a hajón állva az orr felé nézve jobb), és ezek irányába adnak parancsot.
Értem miről mikről lehet szó, olvastam, meg néztem videót róla a Dancsó Petiét is,
Köszönöm az infókat!
Néztem múltkor ezt filmet és akkor feltűnt a helyzet, jelenet,,
Ez hasonló, mint a repülők irányítása, ott is magad felé kell húznod emelkedéshez, ami billentyűzeten a lefelé gomb, sülyedéshez meg előretolnod, billentyűzeten felfelé gomb.
Hajónál a hajólapát feléd eső részét jobbra mozdítod el, akkor a hajó balra fog kitérni, balnál meg jobbra.
Színházban erre van a rendezői jobb kifejezés, mert a színészeknek ott is fordítva kell végrehajtani az utasítást.
Mondjuk a kormánykerék forgatása (vagy magassági kormány mozgatása) és a kormánylapátok mozgásának összefüggése tetszőlegesen alakítható.
Egyébként is durva áttételek kellenek az erők átviteléhez
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!