Miért ismertek kevésbé ezek a könyvek a mostani tinik és gyerekek körében? Aki olvasta ezeket, mi a véleménye?
Philip Pullman: Jack és a Madárijesztő
Astrid Lindgren: Kalle és Rasmus
Maria Gripe: Elvis! Elvis!
Zizou Corder: Charlie és az oroszlánok
Roald Dahl: Danny, a szupersrác
Annie M.G. Smith: Macskák társasága
Bakó Ágnes: Arcok a belga tükörben
Gergely Márta: Szöszi
Bálint Ágnes: Koránkelő Darázs
Arthur Ransome: Galambposta
Nógrádi Gábor: Segítség, ember!
Ezek közül én hármat olvastam, de egyedül a Galambposta tetszett. Bár az egy sorozatnak azt hiszem a 4. része, úgyhogy eleinte gondban voltam azzal, hogy ki kicsoda, kinek ki a tesója... De nagyon szerettem. A szöszibe belekezdtem, de nem tetszett. A macskák társasága nagyon aranyos volt, számomra egy kissé gyerekes, de a húgomnak nem tetszett. Számára teljesen idegen volt az a világ.
Valószínűleg azért nem olvassák ezeket, mert manapság tucatjával jelennek meg a vöröspöttyös könyvek, és azokat falják. Ráadásul sokan nem szeretnek olvasni, csak azért ülnek le, hogy ne unatkozzanak. És ha már olvasnak, akkor legalább valami divatos könyvet akarnak olvasni. Mint a vöröspöttyöseket, amiknek túlnyomó többsége ugyanarra a sémára épül: természetfeletti lények, és szerelmi háromszögek.
Nem rég olvastam Thury Zsuzsától a Mostohatestvéreket és a Tűzpiros üveggömböt (büdös könyvtári könyvek voltak), és elképesztően máshogy gondolkoztak a könyvbéli emberek azokban a (nem is olyan régi) időkben, amikor még a szüleim, nagyszüleim voltak fiatalok. Teljesen más világot tárnak elénk, ami ugyan érdekes, de sokak számára nehezen érthető. Inkább maradnak az olyanoknál, mint a Szent Johanna Gimi, ami itt és most játszódik, van benne facebook, mobilok, divatos ruhák, mert ennek a könyvnek a főhőseit sokkal könnyebben megérthetik, tudnak velük azonosulni.
Ráadásul ezeket a könyveket nem reklámozza, népszerűsíti senki, néhányukra már csak antikváriumban lehet rábukkanni. Legalábbis nekem ezeknek a címeknek a fele egyáltalán nem ismerős, pedig elég sok időt töltök könyvesboltokban...
Remélem, segíthettem valamit :)
Én ebből csak hármat ismerek, de szerettem az összeset.
A macskák társaságát még alsóban olvashattam, kicsit nyögvenyelősen haladtam vele, de miután láttam színházban egy hét alatt kiolvastam.
A Danny, a szupersrácot sem most olvastam, kb. ötödikes lehettem. Ezt hamar kiolvastam, mert érdekelt.(Mindig is fiús lány voltam.)
A harmadik amit ismerek az a segítség ember!. Barátnőmtől kaptam meg hangoskönyvben karácsonyra vagy szülinapomra, aztán valakitől pedig könyvben is megkaptam. Először aranyos volt, meg minden, de utána egy kicsit erőltettetnek tűnt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!