Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » A mikróba az ételt középre...

A mikróba az ételt középre kell tenni, vagy nem?

Figyelt kérdés

A tányérja azért forog, hogy egyenletesen melegítse az ételt, tehát a sugárzás koncentrálódik.

Most már csak az a kérdés, hogy vajon középre, vagy pár cm-re valamelyik irányba?



2022. okt. 13. 13:50
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
89%
Úgy kell betenni, hogy mozogjon, a sugárzás ne folyamatosan ugyanazon a ponton érje. Különben bizonyos helyen nagyon forró lesz, a többi helyen meg jéghideg. Pont azért forgatja, hogy minél nagyobb felületet érjen a sugárzás.
2022. okt. 13. 14:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/15 TappancsMancs ***** válasza:
100%
Nekem úgy tűnik, hogy hiába forog középen mégsem melegíti ugyanannyira. Kíváncsi vagyok én is... :)
2022. okt. 13. 15:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/15 anonim ***** válasza:
100%

Nem épp erről szól ugyan, de látványos része a kísérletnek, hogyan melegítenek a mikró állóhullámjai:

[link]

2022. okt. 13. 19:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/15 EagleHUN ***** válasza:
100%

#3 videója remek példa.

A mikró nem középen melegít! Ez egy elterjedt tévhit.

A mikró nem a betett valaminek a belsejében melegít! Ez is egy elterjedt tévhit.


A mikrohullámú sütő belsejében állóhullámok alakulnak ki és csak bizonyos pontokon vannak azok a térrészek ahol melegít.

Ezért kell forgatni és ha lehet időnként megállítva meg is kavarni az ételeket melegítéskor!


A mikrohullámok a vízzel telített anyagoknak a felületén nyelődnek el.

Vagyis az energia disszipáció a H2O molekulákban történik meg.

Tehát egy nagyon nedves dolgot (vagy vizet) a külső részén fog csak melegíteni, ám a hő az elkeveredéssel bejut a közepébe is.


Egy közepesen nedves ételbe egy kicsit mélyebben behatolhat ez kelthet olyan hatást mintha a közepét melengetné, de nem mert ilyenkor is a külső részén csak vastagabb rétegben megy a melegítés.

A szilárd anyagban ráadásul nincs elkeveredés csak hőátadás.

Ettől viszont nem megfelelő beállítással az étel külseje megéghet míg a közepe fagyos marad.


Száraz anyagot meg nem igazán szabad betenni.

Egyrészt nem melegíti, ha valahol mégis van benne nedvesség ott meg meggyulladhat mert hirtelen túlhevül azon az egy ponton.

2023. márc. 5. 16:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/15 A kérdező kommentje:
Már szinte mindent tudok a mikróról, csak a kérdésemre a választ nem, mert még nem érkezett ... :D
2023. márc. 5. 17:20
 6/15 anonim ***** válasza:
87%
Dehogynem, a legelső komment legelső mondata egyértelműen megválaszolta a kérdésed. Lényegében a többi komment a körítés volt, hogy miért az a válasz a kérdésedre, ami.
2023. márc. 5. 18:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/15 A kérdező kommentje:

"Úgy kell betenni, hogy mozogjon, a sugárzás ne folyamatosan ugyanazon a ponton érje."

Mivel nem élő állatot teszek be, az étel nem fog mozogni, csak forogni.

És mivel forog, a sugárzás mindig máshol éri.

A kérdésem ez volt:

A mikróba az ételt középre kell tenni, vagy nem?

Erre nem érkezett válasz, csak mellébeszélés.

2023. márc. 5. 18:27
 8/15 anonim ***** válasza:
100%

A forgás szerinted nem mozgás?


"A mikróba az ételt középre kell tenni, vagy nem?"

Nem tudom mi volt ebben számodra ilyen értelmezhetetlen, de akkor dióhéjban: teljesen mindegy, hisz nem ez számít az egyenletes melegítéshez.

2023. márc. 5. 20:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/15 EagleHUN ***** válasza:

Jól van kérdező igaz hogy minden eddigi válaszban benne volt a kérdésedre vagy annak egy részére a válasz. De összerakni nem tudod hát segítünk:


"A mikróba az ételt középre kell tenni, vagy nem?"

Röviden: Tökmindegy! Teljesen mindegy!


Hoszabban: Ha forog akkor tökmindegy lehet nyugodtan asszimmetrikusan is mert kiegyenlíti a dorgás.

Amennyiben kiszeded a forgató részt akkor meg kavargatni kell rendszeresen megállítva hogy meg ne égjen. Lehet az egyik oldalában is akkor is így kell tenni.


"A tányérja azért forog, hogy egyenletesen melegítse az ételt, tehát a sugárzás koncentrálódik."

Röviden: Igen az egyenletes melegítés érdekében forog.

Hosszabban: Az állóhullámokat a mikró frenkvenciájából és belső terének mértezési kialakításából tervezik is. Így azt az esetet ha valaki pont középre tenné az ételt tervezetten kezelni is kell hiszen ebben az esetben a forgás miatt nem mozdulna el a középső része. Ezért szándékosan úgy tervezik meg a mikrohullámú sütőket hogy középen pont ne legyen erősítési maximuma a térnek. Tehát a sugárzás szándékosan tervezetten NEM KONCENTRÁLÓDIK a tér szimmetrikus középpontjában! Másrészt az étel vastagsága fel is fogja az oldal irányból érkező hullámokat, tehát azok maximum felülről vagy alulról jutnak el a forgásszimmetria tengelyéig. Emiatt teheted nyugodtan akár mikrométer pontossággal is középre a közepén nem fog memégni sem az aljánál sem a tetejénél.


"

Most már csak az a kérdés, hogy vajon középre, vagy pár cm-re valamelyik irányba?"

Ahogy előzőleg már válaszoltunk. Tökmindegy. Mindkét módon berakva ugyanúgy fog működni és melegíteni fog.

2023. márc. 10. 12:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/15 A kérdező kommentje:

"Tehát a sugárzás szándékosan tervezetten NEM KONCENTRÁLÓDIK a tér szimmetrikus középpontjában!"

"Tökmindegy."

Nekem úgy tűnik, ha egy zsemlét, vagy egy csésze akármit pont középre teszek, akkor hiába forog, alig kap melegítő sugárzást, mivel így van tervezve, nem kerül forró területre.

2023. márc. 10. 16:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!