Vajon mitől csaphatta le a biztosítékot?
Következő a helyzet: Nem voltam otthon pár napig, és mikor ma hazaértem, le volt csapva a "Fí"-relé(görög "fí" betűvel jelzett relé, gondolom tudjátok mi az). A kismegszakítok nem voltak(3db van, fázisonként 1). Nagy vihar volt a napokban, talán belecsapott a villám? De mitől, hisz minden ki volt húzva, így áram aligha folyhatott keresztül a relén. Egyedül a mozgásérzékelős lámpa működött, ami mostmár hibás, mert nem kapcsol ki... Valószínűleg villám lehetett, de akkor is, hogyhogy áram folyt a védőföldön át?
Valaki tudna segíteni?
Ha jól értem, a kismegszakítók végül is maradtak, csak a "Fí-relé" oldott le. Ez nem azt jelenti - mint már írták - hogy a védőföldre jutott áram, hanem azt, hogy a fázison bejött összes áram nem ment vissza a nullán. Ekkor old le ugyanis a fí-relé. (Ha fogod a fázist és a rajtad átmenő 2 amper, a radiátoron keresztül megy a Földbe, nem a nullán át. Erre a 2 amperre a bizti nem vág le, csak a fi-relé.)
A te esetedre visszatérve a villám elektromágneses terének változása indukálhatott áramot a rendszeredben, aminek erőssége csak akkora volt, amire a fi-relé reagált... (általában 100 mA-es a megfizethető változat)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!