Hogy lehet ecetsavat és hangyasavat illetve az ecetsavat és az etanol vízes oldatát megkülönböztetni?
Az ecetsavat és hangyasavat Tollens-próbával, mivel a hangyasav redukáló karbonsav, míg az ecetsav nem.
Az ecetsavat és az etanolt nátrium-hidroxiddal. Az ecetsav színtelen gázfejlődése közben reagál vele, mivel sav, míg az etanol sehogy.
"Az ecetsavat és az etanolt nátrium-hidroxiddal. Az ecetsav színtelen gázfejlődése közben reagál vele, mivel sav, míg az etanol sehogy."
Ez hülyeség.
Na+ + OH- + CH3COOH -> Na+ + H2O + CH3COO-
Semmilyen gáz nem fejlődik. Szerintem a szódabikarbónára gondolt, amiből CO2 fejlődik savakban:
NaHCO3 + H+ -> Na+ + H2O + CO2
De persze ugyanolyan jó egy csomó sav-bázis indikátor, pl. vöröskáposztalé, fenolftalein, stb. De minek öntögetnénk vegyszereket, hogy megkülönböztessünk két olyan dolgot, aminek más színe van, más szaga van, és teljesen lehetetlen összekeverni őket?
Tudom, ez a feladat :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!