Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Miért mondják azt, hogy ha a...

Miért mondják azt, hogy ha a húsüzemeknek üveg falai lennének, akkor nagyon sokan leszoknának a húsevésről?

Figyelt kérdés

2013. febr. 4. 13:34
 1/8 anonim ***** válasza:
Miért állítják egyesek hogy a húsüzemekben csupa hanyagság és szabálytalanság történik?Ez hazugság úgy beállítani mintha hanyagság és rossz minősére törekvés volna? Ez egyszerűen nem igaz!A megrendelőknek vannak minőségi átvevőik. És annyi esze embereknek lehetne hogy a termékekben a hústartalom az árától függ.Hogy akar valaki 300Ft-ért az 1300 ft-os húsból virslit enni? Van 1500Ft-os virsli is!
2013. febr. 4. 14:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Azért mondják, mert akad bőven olyan húsüzem, ahol:

1, nem nagyon tartják be még a minimálisan elvárható higiéniai szabályokat sem

2, olyan dolgokat tesznek a készülő hústermékekbe, amit nem lehet


Megfordultam már pár húsüzemben, volt olyan, hol úgy bontották a fél sertést, hogy lógott a hentesek szájából a cigi. Olyanról is tudok, hogy a kobzóból romlott húst adagoltak a a friss mellé, gondolom így olcsóbb. Az is sok helyen divat, hogy az olcsó vágóhídi maradékot rakják a készülő cuccba.

Sok helyen azt sem tartják be, hogy fehér ruhában csak a "fehér területen" lehet mozogni, onnan ki és belépéskor zuhanyzás és ruházat cserének kellene történnie. Ez garantálná, hogy kintről sem kosz sem fertőző anyagok nem kerülnek be a feldolgozás alatt lévő húsba.

Jártam olyan cégnél, ahol a gyárépületen kívül fel volt húzva egy könnyűszerkezetes garázs/tároló épület, ha nem volt hely az üzemben, akkor ott tárolták a kolbászt és a füstölt oldalast! Egy ellenőrzésnél megbuktak, 7 tonna húst semmisítettek meg és elbontatták a az épületet.


Olyan is történt, hogy egyszer egy céghez fagyasztott húst vittem, de felrakásnál kérték, hogy ne hűtsem, kezdjen el kiolvadni, mert kevés a készlet a gyárban és éjjel már feldolgoznák. +28-29 fokon vittem a -22 fokos húst úgy 5 óráig, el is kezdett kiolvadni. Mint később megtudtam, mégsem volt rá aznap szükség, visszafagyasztották :)


Viszont jártam olyan helyen is, ahol olyan tisztaság volt, hogy pl a földről simán lehetett volna enni. Ahol, ha egy üres húsos ládát letettek a földre(csak fém raklapra vagy kocsira rakhatták), vagy nem volt rajtuk a sapka/hajháló azonnal írta a műszakvezető az 500-as csekket. Ha dohányzáson kapták a dolgozókat az üzem területén ( pl a kazánház mögött a szabadban, vagy az árukiadónál a teherautók között ) az -2000.


Igazából a húsüzemi helyzet is olyan, mint az egész ország, sok helyen megy a trógerkodás rendesen. A dolgozók nincsenek rendesen bejelentve- sokan egyáltalán nincsenek- ahol tudnak spórolnak és csalnak, hogy minél olcsóbb legyen a készáru, mert csak így piacképes...


Anno szállítottunk egy cégtől a "legkisebb is számít" áruházláncnak. Ott minden évben pályázni kell bizonyos termékek beszállításra és versenyeztetéssel döntenek, hogy ki lesz a beszállító. Akkoriban ez sima lángolt és parasztkolbászból egy átlag napon 2-4 tonnát jelentett ( ennyi ment ki az áruházakba minden nap). Alakult, hogy év közben felment a gázolaj, az alapanyag stb, így az 1 éves ciklus végére már veszteséges volt a gyártás ( a szerződést felbontani nem lehet, mert akkor a kötbér az többször ennyibe került volna a cégnek ), a szóbeszéd szerint kilónként 50-70 forint mínusszal ment a termelés. A következő versenyeztetésen a cég magasabb árral indult,persze nem nyert. A nyertes beszállító, az előző évi árunkhoz képest 100 forinttal olcsóbban gyártott >> ha nem volt vesztesége rajta, akkor kilónként 150 forinttal olcsóbban gyártott. Akkoriban a beszállítói nettó ár valahol 900 forint közül mozgott. Ahonnan mi vittük, annak a cégcsoportnak volt saját vágóhídja, saját feldolgozóval, aki nyert annak nem. Szerintem inkább ne akarjuk tudni, mi volt abban a kolbászban :)


Az a baj, hogy a piac teszi ilyenné ezt az egészet. Társadalomban nincs elég váráslóerő, hogy a normális húskészítményeket vegyék, így piacon tud maradni az olcsó szemét is. Bár ha lenne, akkor ebben az országban biztosan megpróbálnák eladni a sz@rt drágán...

2013. febr. 4. 14:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
Nehogy azt mondd már hogy a külföldi húsüzemben csak a 100%-os színhúst hasznáják minden készítménybe és a többi részt kidobják, nem csinálnak olcsó árút se.Ott zselatint se csinálnak?Arra is kíváncsi vagyok hogyan lesz romlott hús egy vágóhídon ha folyamatosan üzemel és folyamatos a kiszállítás!
2013. febr. 4. 15:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:

"ebben az országban biztosan megpróbálnák eladni a sz@rt drágán."


Akkor hogy lesz az 1200Ft-os húsból 300Ft-os virsli?

2013. febr. 4. 15:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:

"Az a baj, hogy a piac teszi ilyenné ezt az egészet."


Pontosan. És kik a piac meghatározó szereplői? Hát mi, vásárlók. Amikor valamit megveszünk, akkor ergo a szavazatunkat adjuk arra a termékre. Márpedig ha sok szemetet veszünk, akkor a szemétgyártásra adjuk le a voksot. Aztán meg háborgunk, ha szemetet "akarnak nekünk eladni". Hát persze hogy azt, hiszen arra vagyunk vevők! A gyártó se hülye, hogy olyat gyártson, amit nem vesz meg senki, mert drága...

2013. febr. 4. 16:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:

Nem értem miért kell félremagyarázni, amit írtam. Sehol nem olvastál olyat, hogy külföldön 100% színhúsból készült minden és olyat sem, hogy itthon abból kellene készülnie.


Ne keverd össze a vágóhidat a húsüzemmel, nem ugyanaz. A vágóhídon nem keletkezik romlott hús, mivel ott csak levágják az állatot, majd félsertés, negyedelt marha stb formájában tovább értékesítik. Húsüzemben pl van olyan hús, amit nem használnak fel . Ha vágásnál valami nem volt okés, pl bevérzik az állat húsa azt, ha jól tudom már nem használhatják fel. A lényeg, minden húsüzemben keletkezik valamennyi hús, ami nem felhasználható.


"Akkor hogy lesz az 1200Ft-os húsból 300Ft-os virsli?"


Nem tudom, te merre vásárolsz, de egy kiló virsli simán 1000 forint felett, a normálisabbja meg üti az 1500-at.

A virsliben meg nem 100% színhús, van benne húspép,szalonna, bőrke, sok sok víz, adalékanyagok és szójafehérje. Na pl így lehetne a virsli olcsóbb, mint a színhús.


És nem azt írtam, hogy minden húsüzem ilyen, csak azt, hogy volt szerencsém olyanban megfordulni - nem is egyben - ami messze kritikán aluli.

2013. febr. 4. 16:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:

Egyébként nem feltétlenül kell arra gondolni, hogy milyen hiányosságokat és szabálytalanságokat találnánk.

Sok embernek elég lenne az is, ha látnák, ahogy az állatokat nagyüzemi körülmények között vágják.

2013. febr. 5. 13:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
47%

Sok embernek már az is elég, ha látja/hallja hogy vágják, tegyék azt bárhogyan is. Az ilyen emberek (tudat alatt?) szerintem abban a tudatban élnek, hogy a csirkecombot a csirkebokorról szüretelik, mert élő csirkét még életükben nem láttak.

Valamikor a 80-as években járt nálunk Amerikából rokon a két unokájával. A kés kissrác (kábé akkor voltak 10 évesek) meg volt lepődve, hogy a csirkén toll van, még soha nem láttak olyat. Ők csirkét csak bontottan, folpackba csomagolva láttak addig. És nagyon meg voltak rökönyödve, mikor nagyanyám előhalászta a fiókból a nagykést... Viszont a déli csirkepaprikást ugyanolyan élvezettel ették mint mi.


Manapság már nálunk is egyre inkább ez a helyzet, ezért van egyre több vega meg vegán meg vegigán meg mittudomén még milyen jelzőket aggatnak magukra. Végül is ő dolguk, megtehetik hogy ne egyenek húst. (Szerintem ez csak különcködés olyanok részéről, akik még sosem voltak igazán éhesek, de ez meg csak az én véleményem.)


Ha valaki úgy nő fel, hogy életében nem lát egyetlen állatot sem meghalni, annak fura, sőt, visszataszító lesz egy állat levágása. De attól hogy ő nem lát ilyet, még nem jelenti azt, hogy ilyen nincs is. A hús finom, az embernek szüksége van a húsra. A legjobb kajákat húsból lehet csinálni, és aki azt mondja hogy ez nem igaz, az még sosem evett egy jó körömpörköltet, tatárbifszteket vagy rántottcsirkét.


Én csak attól félek, hogy majd egyszer ez a sok vegán kimegy az utcára tüntetgetni az állatokért (amikhez amúgy semmi közük), és majd miattuk én nem ehetek majd többet egy jó húsos ételt sem, mert ebben a túlkorlátozott gyökér világban majd betiltják még a húsételeket is.

2013. febr. 5. 14:13
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!