Mi történik ha fehérjeport ls vizet egy befőttesüvegbe összekeverek és lezárok, majd forró vízbe teszek 2-3 órára, utána kiveszem és megnézem 1 hónap múlva? Romlott lesz?
Épp ez lenne lényege, hogy steril legyen.
Akkor megkérdezem így is:
Ha fehérjét és vizet összekeverek majd sterilizálom akkor meg fog romlani 1 hónap alatt?
Egyrészt 100%-ig sterilizálni nemigen lehet, szóval a benne maradó néhány élőlény már el tud szaporodni -> megromlik.
De ha mégis sikerül teljesen sterilizálni, vizes oldatban a fehérje ilyen hosszú idő alatt biztosan elszenved kémiai átalakulást.
Bármelyik eset is álljon fenn, én nem fogyasztanám el.
Miért nem elég hogy por állapotban gyakorlatilag korlátlanul eltarthatod?
A víz (nedvesség) fontos eleme a "romlási" folyamatoknak.
Így valószínűleg meg fog romlani, akárhogy főzöd is.
A legtöbb tartósítás ezért nem is a sterilizálásra (főzés, vegyszer) épít, hanem a szárításra, ami a sima szárításon kívül akár füstöléssel, sózással vagy fagyasztással (liofilezés) is megvalósítható.
//A boltban kapható fehérjepor valószínűleg liofilizálva van.
Tedd el porként és csomagolj mellé palackozott vizet. Felhasználás előtt mixeld össze.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!