Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » EGy jégkorcsolya pengéjéből...

EGy jégkorcsolya pengéjéből készítenék dobókést, hogyan edzem meg?

Figyelt kérdés

Szóval már az eggyik el is készült és elég jó, csak szeretném megedzeni, hogy a hegye ne csorbuljon ki ha valami keményebb dolognak ütközik.

Itt a egy róla: [link]



2015. dec. 13. 00:44
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Elég nehéz lesz leírnom de megpróbálom.

Fel kell hevíteni a kés hegyét, ez azt jelenti, hogy vörös szín eléréséig melegítsd fel kovácstűzben vagy gáz perzselővel. Amikor felmelegedett, gyorsan dugd be hideg vízbe kb. 2 másodpercre majd vedd ki és figyeld hogyan változtatja színét , majd amikor eléri a búzavirág kék szint akkor gyorsan.azonnal dugd vissza a vízbe és tarts bent kb.egy percet majd vedd ki a vízből és hagyd kihűlni a szabad levegőn. A kezdettől a művelet végéig az egész folyamatot , műhely hőmérsékletben kell elvégezni 20-21 C helységbe, műhelybe.

Én így csinálnám.

Legalább is szerszám acél anyagnál így kellene csinálni.

A korcsolya anyaga milyen anyag, azt nem tudom, csak feltételezem.

2015. dec. 13. 01:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim válasza:
100%
Dobó késsel vágni ugye nem fogsz, így inkább két oldali ovális élt csiszolj neki flexel vagy csiszológéppel vastagsága ne legyen több a penge anyagának mint 3mm, az élszög lehet meredek, az él hossz elég ha 5-5 cm, ugyis a hegye áll bele ha jól dobsz. Felesleges edzegetni az anyagot ez dobókés! De ha mégis izzítod akkor ne vízbe hanem motor olajba hűtsd le! (Ovatosan mert belobban)
2015. dec. 13. 04:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Volt párszáz dobókés a kezemben de ezzel már ránézésre sem stimmel kb semmi
2015. dec. 13. 08:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a tanácsokat!

Utolsó válaszoló megkérhetnélek, hogy kicsit fejtsd ki bővebben, hogy mi az ami nem stimmel a késsel?

Nem sértődöm meg, hiszen nagyon kezdő vagyok a dologban és épp ilyen építő jellegű kritikára van szükségem.

2015. dec. 13. 11:35
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Az a probléma hogy nem ismerjük a kiinduló anyagot így pedig lehetetlen megmondani hogy milyen hőkezelés kell neki. Az első válaszoló is inkább egy "általános" tippet adott amivel a szerszámacélok jó része megfelelően hőkezelhető.


Illetve még ott van az, hogy mivel munkáltad ki így a kést? Ha flexel vágtad és csiszoltad, akkor érdemes vagy kézzel (reszelővel) vagy pedig folyamatosan hűtve körbeköszörülni, ugyanis a kés éle már teljesen más hőkezelést kapott, mint a többi része. Ha ezt így egyben lehőkezeled akkor már végképp el lesz szúrva az egész. Vagy ha nem szeretnéd már lemunkálni, akkor mindenek előtt normalizálni kell az acélt, ami szintén minden acélnál máshogy megy.


Ha rám hallgatsz és egy kicsit szeretnél komolyabban is foglalkozni ezzel a témával, akkor szerezz be rugóacélt és abból munkáld meg a kést. Viszonylag jó minőségű kést lehet belőlük csinálni, neten pedig kismillió leírás, tippek és trükkök vannak hozzá a megfelelő hőkezeléshez.

2015. dec. 14. 09:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 Wadmalac ***** válasza:
100%

Amennyiben edzhető anyagról beszélünk egyáltalán, szerintem rutin nélkül inkább ne edzegess ilyen célra. Ha sikerül véletlenül átedzeni, a dobálózásodnál keményet találva esetleg szilánkokra robban és azokat szerencsétlen esetbe te kapod.

Halt már meg ember törött fűnyírópengétől is. A röpülő vas nem egy életbiztosítás.

2015. dec. 14. 10:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Valószínűleg a korcsolya pengéje eleve nemesített állapotban van. Házilag ezt reszelőpróbával lehet ellenőrizni.

Ha megcsúszik rajta a reszelő - túl kemény ~60 HRC.

Ha "húzósan", de reszelhető - nemesített.

Ha könnyen reszelhető - hőkezeletlen.

Nem tudom milyen acélból készült az a korcsolya, de föltételezem, hogy sima, esetleg gyengén ötvözött szénacél.

Ha nemesített, és ki tudod vágni úgy, hogy nem lágyul ki, nem is kell edzeni.

Ha újra kell hőkezelni, előtte melegítsd az egész munkadarabot kezdődő, sötét meggypirosra, és hagyd hűlni levegőn, vagy homokban.

Az #1 Válaszadó módszere jó, de én inkább meleg olajban edzeném a pengét.

Dobókésnek nem kell túl keménynek lenni. Tartsd szem előtt Wadmalac tanácsát!

Még reszelhető legyen!

2015. dec. 14. 18:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:

Már megedzettem vízben és már reszelhetőbbé vált. De elötte jóformán nem is lehetett reszelni! Olyan rideg és kemény volt, hogy a legjobb reszelőm is simán átcsúszott rajta. Most hogy megedzettem úgy látszik, hogy visszaengedtem (vicces :D). Így kézzel is reszelhető, bár még elég időigényes és fárasztó így megélezni.


Szóval talán nem is tett oly rosszat neki a hidegvizes edzés.



Köszönöm a tanácsokat, ment is a zöld kéz mindenkinek.

2015. dec. 14. 19:06

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!