Mi a jó és mi a gonosz?
Ezekre nincs egzakt definíció, mivel legalább részben szubjektív és relatív dolgok. Ami nekem jó az neked nem biztos hogy az, vagy fordítva.
Nagy általánosságban én úgy fogalmaznék, hogy bármit teszel, hogyha az másvalaki kárára válik, az rossz, ha pedig másnak hasznára, akkor jó. De persze ez még így is relatív, hogy valakinek mi a haszon vagy mi nem az...
A jó az, ami az adott közösség érdekét szolgálja teljes mértékben, a rossz pedig az, ami a közösséget bomlasztja.
Ez lehet egy korrekt definíció, de fontos megjegyezni, hogy mit értünk közösség alatt, ugyanis akár egyetlen személyt is érhetünk, tágabban egy családot, baráti kört, várost, országot, stb...ha részekre bontjuk a dolgokat, akkor természetesen, ami az egyik közösségnek jó, az egy másik kárára mehet, ezért ha az abszolút jóra vagyunk kíváncsiak, akkor mindent bele kell kalkulálnunk, vagyis az abszolút jó az, ami a teljes egész érdekét szolgálja, vagyis mindenét, ami létezik...és értelemszerűen a rossz az, ami pedig ezt nem teszi meg...persze jöhet a kérdés, hogy hogyan lehetséges minden érdekét szolgálni egyszerre - erre vannak magyarázatok.
Descartes óta sajnos nincs jobb definíció:
"Jó az, ami nekem jó."
A filozófia szerint relatív és nincs abszolút jó, vagy rossz. ezenkívül szubjektív.
Van olyan mondás is, hogy minden jóban van valami rossz. A legtöbb dolognak van előnye, hátránya.
Ami az egyik embernek jó, az a másiknak lehet rossz..
A keresztény teológia szerint van abszolút jó, ami objektív, ami , ill. aki maga Isten.
Az abszolút rossz pedig Sátán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!