Mennyire megbízhatóak egyes élelmiszerbiztonsági hatóságok, kutatóintézetek élelmiszerek egészségre gyakorolt hatásaival kapcsolatos megállapításai?
Avagy mennyire határozza meg egyes szervezetek lobbitevékenysége vagy az aktuális politikai légkör hogy mik az ajánlások.
Ez most annak kapcsán merült fel benne, hogy egyes ismerőseim már több mint tíz éve kongatták nekem a vészharangot, hogy az aszpartám meg az ilyen édesítőszeres vackok eléggé ártalmasak. De átnézed a korábbi ajánlásokat, publikciókat akkor összefoglalóan ilyesmiket találsz:
"The safety of aspartame has been studied since its discovery,[5] and it is one of the most rigorously tested food ingredients.[6] Aspartame has been deemed safe for human consumption by over 100 regulatory agencies in their respective countries, including the FDA"
"Reviews have found no association between aspartame and cancer. This position is supported by multiple regulatory agencies like the FDA[29] "
Most meg eljutottunk ide:
De itt is csak óvatosan, hogy jajj igen de 12-36 doboz kell naponta a diétás kólából hozzá (mekkora doboz). Arra meg ki sem térnek, hogy aszpartám nem csak az ilyen vackokban van, hanem mindenféle szénhidrátcsökkentett ételben amit emberek elég nagy mennyiségben fogyasztottak gyakran mert valami okból speciális diétát követtek és hogy mekkora kockázatnak voltak kitéve azok akik az elmúlt 10-20 évben ezeket napi szinten fogyasztották.
Ezzel szemben 30-40 éve még nem volt ez a nagy hűhó a húsfogyasztás körül, manapság meg a csapból is az folyik hogy milyen káros az egészségre ha 10 dekánál többet eszel egy nap belőle.
Bizonyos mennyiség után minden méreg, az oxigén is.
Az aszpartámot anno én os idegméregnek olvastam a neten, gondolom politikai és marketing okok miatt ez ma már nincs nyílvános fórumokon.
Valóban nagyon kevés kell belöle (a laikus tapasztalatával, hisz nem kg-ról van szó, hanem néhány milligrammról).
Az üdítökbe édesítönek még kevesebb, ha jól tudom 10.000x “édesebb”, mint a cukor.
És én is úgy tudom, hogy fizikailag kivitelezhetetlen mennyiséget kéne magadba nyomnod üdítöböl, hogy káros hatása legyen.
Semmilyen étel sem biztonságos a mai profitorientált beszerzési forrásokból, ezért kell változatosan táplálkozni.
A mindig más jellegű káros hatásokat jól elviseli a szervezet, és így némileg esélyes a 80 éves kor megérése is a "modern" világunkban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!