Ha Föld nagyon nagy felületére telepítnénk napelemeket, lehet, hogy csökkenne a hőmérséklet?
Első körben felborulna a helyi egyensúly, mivel a nap nem melegítené megfelelően a talajt. Ennek nem előrejelezhető meteorológiai hatása lenne, valószínűleg a szélsőségek felé tolódna minden. Másod sorban a nem visszavert sugarakat is a földön tartod, ezáltal növeled a bevitt energiát. Mivel nem verődik vissza sugárzás, az ózonréteg is megsínylené a dolgot, ezzel még inkább növelve a bevitt energiát.
Utána kéne számolni, hogy konkrétan mi történne, de nekem első körben ez jutott az eszembe, ez viszont pont elősegítené a felmelegedést (amiben viszont nem hiszek).
Oszinten megmondva , ott ahol a nap nem engedi az elolenyek megeleset (sivatag nem, mert sok a homok es nem verik vissza fenyt elegge jol a tukrok)
De peldaul az amerikai Death Valley-ban , most sem ertem hogy miert nincsenek ilyesmik , vilagrekord nagysagu az ott elert homersekletek (rekord : 56-58 Libia)
Egy igen hasonló kérdés már volt egyszer, ott konkrétan a Szaharát akarta valaki napelemmé változtatni. (Ha az is te voltál, bocs.)
A kérdés az, hogy a nem elnyelt sugárzással mi lesz - szóródik, visszaverődik, hővé alakul -, ezt kell megvizsgálni, és ez adja meg a választ. (Én nem tudom, nem értek a napelemekhez.)
nem én voltam, de a napokban arról olvastam, hogy a japánok a Holdra akarnak egy 19km széles napelem sávot telepíteni úgy 100 éven belül...
aztán az energiát meg lézerrel a földre irányítani. Csak nehogy Halálcsillag, illetve Halálhold legyen belőle...
Biztos, hogy nőne a hőmérséklet, hiszen kevesebb energia verődne vissza a világűrbe.
Csak - mivel az energiát elszállítjuk onnan - valószínűleg nem ott nőne a hőmérséklet, hanem máshol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!