A diffraction spikes jelenségre csillagászati képeken van valmi érthető magyar leírás a neten?
"Magyarul" a diffrakciós tüskékre vagy kíváncsi. Ezek a - nevükből következően - távcső fényútjába helyezett segédoptikák tartólábai miatt keletkeznek.
Én nem találtam egyértelmű, és egyszerű leírást róla. Mindenesetre az biztos, hogy az adott távcső optikájának mellékterméke. (Persze sokszor ezt "művészi hatás" miatt ki is használják. :D)
dellfil
Igen. A jelenséghez kell, hogy a fényforrás pontszerű legyen. A csillagok nagyon is pontszerű fényforrások. A legerősebb távcsövekben sem látszanának(hatnának) korongnak, vagy sugaras alakúnak. Csak az optikák tulajdonságai miatt van így. Egy "nagyobb felületű" forrás - és még ha halványabb is - kiegyenlíti, "szétmossa" ezt a fényelhajlásból származó jelenséget. Legalább is, én így tudom. :)
A diffrakciós tüskék legnagyobb részt a távcsőben levő tartóelemeken történő fényelhajlás miatt keletkeznek.
Pl:
dellfil
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!